banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

Şanlıurfa'nın yaz tatlısı; Palıza
Yaz aylarında yapılan, hazmı kolay, hafif bu tatlı çeşidi.
Bu tatlının ana malzemesi, nişasta, pudra şekeri ve şerbettir. Palızada rendelenmiş buz, yaz aylarında olmazsa olmazdır. Geçmişte her evde çokça yapılan bu nişasta temelli tatlı, günümüzde lüks restoran ve kafeteryaların menülerinde ikram ediliyor. Dilinmiş nişasta parçalarının üzerine rendelenmiş buz da ilave eden olur. Tercihe göre muz, üzüm, kiraz veya kivi gibi mevsim meyveleri konarak yenir.

Palızanın Hazırlanışı:
Nişasta (nişe), derin bir tencerede su ile az katı bir kıvama gelene kadar pişirilir. Dibi tutmaması ve top şekle gelmemesi için devamlı karıştırılır. Koyulaşan karışım düz bir tepsiye boşaltılır. Üzeri nemli bir tülbent veya ince bez ile kapatılır. Buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğumuş ve katılaşmış karışım küçük küp şeklinde dilimlenir. Kâse veya kaplara konan katılaşmış nişe yemeye hazırdır.

Palıza malzemesi: 1 su bardak nişe (nişasta) ile 5 ya da 6 su bardağı su.

Şerbetin Hazırlanması:
Genellikle gül suyu katılarak hazırlanan suya pudra şekeri eklenerek yapılan sıvı palızanın ikinci ana malzemesidir. Şerbet haline gelinceye kadar karıştırılan pembe renkli sıvı dilimlenmiş küp şeklindeki palızanın üzerine dökülür.

Şerbet malzemesi: 1 litre su ve gül suyu (gül yaprağı da katan olur), damak tadına göre şeker kullanılır. Havanda dövülmüş toz şeker en çok tercih edilendir. En çok kullanılan tatlandırıcı ise sulandırılmış kızılcık şerbetidir. Meyan kökünden elde edilmiş şerbeti tercih edenlerde olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
memet 6 yıl önce

Ben yaptım ama suyuna kirazlı yaptım çok güzel vala