banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

ROP tedavisini yaptırın bebeğiniz kör olmasın!



 

Vaktinden önce doğan bebeklerde sıkça görülen retinopati (Gözün ağ tabakasında anormal damar gelişimi) rahatsızlığı için çocukların mutlaka bu konuda deneyimli Göz Hastalıkları Uzmanına muayene ettirilmesi ve tedavisinin yaptırılması gerekiyor. Konuya ilişkin açıklama yapan OSM Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları polikliniği Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Erdinç Aydın şunları söyledi:

“Hastalık, doğumu takiben başlayarak gözün ağ tabakasında anormal damarların oluşumu ile körlük sebebi olacak şekilde ilerleyebilir. Prematüre Retinopatisi 1.000 gramın altında doğan bebeklerde %70 oranında görülür. Bu nedenle 1.500 gramın altında doğan veya 32’inci haftadan önce doğmuş olan tüm bebeklerin mutlaka konusunda uzman göz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde yaşanabilecek problemler de retinopati riskini arttırır. Doğumdan sonraki 4-6 hafta arasında bebeklerin mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerekmektedir. Tedavide başarıyı etkileyen temel faktörlerden biri de hastalığın hangi evrede oluştuğudur. Hafiften ağıra doğru beş evresi bulunan ROP (Prematüre Retinopati) tedavisini hastanemizde başarı ile uyguluyoruz.” İlk iki evresinde takip yeterli oluyor ancak, üçüncü evreden itibaren lazer veya krio tedavisi uyguluyoruz. Bu tedavilerin ardından hastalığın ilerlemesi ve olumsuz etkileri bebeklerin büyük bir kısmında önleniyor. Ailelerin bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor zira hastalık 4’üncü veya 5’inci evreye ulaşmışsa yapacak bir şey kalmıyor. Yapılan cerrahi müdahale de sonuç vermiyor. Bu nedenle aileleri bir kere daha uyarmak istiyorum. Yeni doğan retina konusunda bebeklerin konusunda uzman hekime muayene ettirilmesi çok önemli. Güneydoğu’da prematüre retinopati hastalığının teşhis ve tedavisini yapabilen klinik yok denecek kadar az. Hastanemizdeki altyapı bu tedaviye imkan veriyor.”

 

WWW.BALİKLİGOL.COM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.