banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Personelinin Nöbet Ücreti Çözüme Kavuştu

4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli personelin nöbet ücreti sorunu, çözüldü.

Sağlık-Sen'in 2010 toplu görüşmelerinde mutabakata aldırdığı 4924'lülere nöbet ücreti ödenmesi konusu ile ilgili Maliye Bakanlığı'ndan olumlu görüş geldi.                      Bilindiği üzere önceki yıllarda 4924 sayılı kanuna tabi olarak istihdam edilen sağlık personellerine, çalıştığı fazla mesai karşılığında nöbet ücreti ödenmiyordu. Bu uygulama da kadrolu ve 4-B statüsünde çalışan personeller ile 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli personel arasında ayrılıklara sebebiyet veriyordu.  

Sağlık-Sen'in 2010 toplu görüşmelerinde mutabakata aldırdığı 4924'lülere nöbet ücreti ödenmesi konusu ile ilgili Maliye Bakanlığı'ndan olumlu görüş geldi.

            Maliye Bakanlığı'nın Sağlık-Sen'e ve Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, 4924 sayılı personele nöbet ücreti ödenmesi gerektiği görüşüne yer verdi.

           4924'lülere nöbet ücreti ödenmesi ile ilgili Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, geçen hafta Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal'la görüşmüş ve 2010 Toplu görüşmelerinde mutabakata alınan bu konuda Maliye Bakanlığı görüşünün bir an önce çıkması talebini iletmişti.

İŞTE MALİYE BAKANLIĞI’NIN YAZISI:

 

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında sözleşmeli olarak çalışan sağlık personeline nöbet ve icap nöbet ücretinin ödenip ödenemeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, konu hakkında Maliye Bakanlığından görüş talep edilmekledir.

 

Bilindiği Özere. 4924 sayılı Kanunun "Mali haklar ve ödül" başlıklı 6 ncı maddesinde;

"Sözleşmeli olarak çalıştırılacak personele. 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalışanlar için uygulanmakta olan tavan ücretin 2,5 katını aşmamak üzere, ekli (2) sayılı cetvelde pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş bulunan taban ve tavan ücret oranları arasındaki oranlar üzerinden hesaplanan miktarlarda aylık ücret ödenir. Taban ve tavan oranlar arasındaki aylık ücretin belirlenmesinde; sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin pozisyon unvanı, hizmet suresi, görev yerinin özelliği ve şartlan ile eğitim seviyesi esas alınır.

 

Çalıştırıldıkları il merkezinde oluşturulacak komisyon ile sicil ve disiplin amirleri tarafından yapılacak başarı değerlendirmesi sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilen sözleşmeli personele, bir aylık ücreti tutarında ve bir mali yılda iki defayı geçmemek üzen ödül verilebilir. Sözleşmeli personelin başarı değerlendirmesi; objektif kriterler çerçevesinde belirlenmek kaydıyla; görevin verimli ve etkin yürütülmesi, yaratıcılık, girişimcilik, çalışma disiplini, görevin yürütülmesinde gösterilen gayret ve başarı İle sağlık hizmetlerinden yararlananların memnuniyeti dikkate alınarak tespit edilir.

Başarı değerlendirmesi esas ve usulleri, başarı değerlendirmesini yapacak amirler ve komisyonun kimlerden oluşacağı ile sözleşmeli personele ödenecek aylık ücret yukarıda belirtilen unsurlar çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenir.

Sözleşmeli personele yapılacak ödemeler, çalışmayı takip eden ay sonunda yapılır. Sözleşmeli personele, aylık sözleşme ücreti dışında görev yaptı klan birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuatı dahilinde ödeme yapılabilir. Sözleşmeli personele. Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209,210.211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır.

 

Sözleşmeli personele yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu hususta hüküm konulamaz "hükmü bulunmaktadır.

 

Diğer taraftan. 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 10 uncu maddesiyle değiştirilen 657 sayılı Kanunun ek 33. maddesinde; yataklı tedavi kurumlan, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezi ve 112 acil sağlık hikmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere), belirlenen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödeneceği, icap nöbeti tutan ve bu nöbet kadılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir icap nöbeti saati için, icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere, yukarıda nöbet ücreti için belirlenen ücretin yüzde 40*1 tutarında icap nöbet ücreti ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan Kanun maddesinde değişiklik yapan 5947 sayılı Kanunun ilgili madde gerekçesinde; sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık personelinin yanı sıra diğer hizmet sınıfındaki personelin de nöbete kaldığı, bu personelin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla bunlara da nöbet ücreti ödenmesine imkan tanındığı belirtilmektedir. Ayrıca, anılan Kanun maddesinde sözleşmeli personelin kapsamı sınıflandırılmamış, nöbet tutan tüm sözleşmeli personel madde kapsamına dahil edilmiştir.

 

Bu çerçevede, 4924 sayılı Kanun çerçevesinde istihdam edilen sözleşmeli personele de, 657 sayılı Kanunun ek 33. maddesi çerçevesinde, tuttuğu nöbet karşılığı nöbet ücreti ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.