banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Kızılay belediye önünde kan topluyor

Kan ihtiyacını karşılamak için sağlıklı insanların kanlarını toplayan Kızılay Kan Merkezi Pazartesi gününden başlayıp Cuma gününe kadar Şanlıurfa Belediyesi önünde “Kan Toplama aracı” ile Şanlıurfalılardan “kan vermelerini” istiyorlar.

 

Konu hakkında görüştüğümüz Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi Müdiresi Dr. Hülya Çoksak; “Aldığımız kan ünitelerini laboratuarda ayrıştırarak kan ihtiyacı olan hastalara veriyoruz. Bir kan ünitesi iki hastanın hayata kalmasını sağlıyor” dedi.

 

KAN VERMEK İSTEYENLERİN AYAĞINA GİDİYORUZ

Kan vermek isteyenlerin Kızılay Kan Merkezine geldikleri gibi kendilerinin de Şanlıurfa’nın çeşitli yerlerinde ve ilçelerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Çoksak; “Cuma gününe kadar Şanlıurfa Belediyesi önünde kan alma aracımız hizmet veriyor. Şanlıurfalılar bu konuda çok duyarlı davranıyorlar” dedi.

 

KIZILAY TIR İLE KAN TOPLAYACAK

Gaziantep bölgesi olarak kabul edilen Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Kahramanmaraş ve Kilis illerinde halkın kan vermeye ilgili olmasından dolayı Kızılay Genel Merkezi tarafından yılda sadece 2 ay bize tahsis edilen “Kan alma Tır’ı bu yıl 6 ay boyunca bu illeri gezecek. Bu kapsamda 1-10 Nisan arasında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 2, Viranşehir’de 2, Akçakale’de 3 ve Siverek’te 3 gün boyunca kal toplama hizmetinde olacak” dedi.

 

ALINAN KANLAR GAZİANTEP’E YOLLANIYOR

Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi olarak toplanan kanı Gaziantep’e yolladıklarını ifade eden Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi Müdiresi Dr. Hülya Çoksak; “Gaziantep’te gönderdiğimiz kan ünitelerini laboratuarda ayrıştırarak muhafaza ediyorlar. Şanlıurfa ve ilçelerindeki hastaneler Gaziantep Kan Merkezi ile anlaşmalı şekilde çalışıyorlar. Haftada üç gün Şanlıurfa bölgesi hastanelere kan dağıtımı yapıyorlar. İhtiyaca göre acil kan gönderimi de oluyor” dedi.

 

KANDA VİRÜS ARAŞTIRMASI YAPILIYOR

Kanda çıkabilecek virüs taramasını ise Ankara’da yaptıklarını ifade eden Dr. Çoksak; “O kanlardan alınan testler Ankara merkeze gönderiliyor. Ankara’da AIDS, Hepatit B, Hepatit c ve frengi virüsü olup olmadığı araştırılıyor. Eğer kanda bir virüse rastlanırsa sistem olarak o hasta hakkında bize bilgi veriliyor. Biz hemen hasta ile irtibata geçiyoruz. Hastayı ilgili uzman arkadaşlara yönlendiriyoruz. Sistem o şahıstan bir daha kan almamızı önlüyor” dedi.

 

 Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.