banner2
Öne Çıkanlar Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Yukarı Koçlu Akhisar Belediyespor

Hava değişimleri enfeksiyonları tetikliyor!

 Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yollarının ağız burun bölgesinden, bronşların başlangıcına kadar olan bölümündeki tüm enfeksiyonları kapsıyor. Belirli bir nedenle doktora götürülen çocukların yüzde 70’ine üst solunum yolu hastalıkları teşhisi konuluyor.

Bebeklik döneminde senede 3-8 defa görülebilen bu enfeksiyonlar okul çağındaki çocuklarda 2-6’ya düşüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, çocukluk döneminde daha sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının ilerleyen yaşlarda azaldığına dikkat çekerken,“Ancak yılın belirli dönemlerinde; özellikle kış aylarında ve hava değişimlerinin yaşandığı dönemlerde hem çocuklar hem de yetişkinler için sık ve bulaşıcı ataklara yaşanabiliyor.” dedi.

Neden virüs mü, bakteri mi?
Enfeksiyonun nedeninin virüslerse, ateşli dönemin genellikle birkaç saat sürdiğünü kaydeden Öztürk,  “Bazı durumlarda 3 güne kadar ateş gözlenebiliyor ancak derecesi çok yüksek olmuyor. Ancak ateşin uzun sürmesi, düşmüşken tekrar yükselmesi ve yüksek kalması enfeksiyon nedeninin bakteri olduğunu akla getirebiliyor. Bu enfeksiyonların virüs nedenli olanları antibiyotikle tedavi edilemiyor. Bu hastalara, şikâyetlerini iyileştirici ve destek tedavisi uygulanıyor. Antibiyotikler bakterilere etki gösteriyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, yüzde 90-95’i virüs temelli meydana geliyor.”şeklinde konuştu.

Uzman Dr. Öztürk, 200’den fazla virüs türünün enfeksiyonlara neden olduğunun altını çizerek, “Bu türlerin arasında en sık neden olanı “Rhinovirus” adı verilen virüsler. Bu virüsün de 100’ün üzerinde türü bulunuyor. Enfeksiyonların nedenleri arasında bakterilerin oranı ise sadece yüzde 5-“10 arasında. Bu nedenle her enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine başvurmamak gerekiyor” diyor. Bazı durumlarda virüs nedenli bir enfeksiyona bakteriler de eklenebiliyor ve hastanın durumu kötüleşebiliyor. Özellikle 1 yaşına kadar sık solunum sistemi enfeksiyonu geçirenlerde, doğumsal ya da sonradan edinilmiş bağışıklık sistemi bozukluğu olanlarda, ciddi kronik hastalığı olanlarda ve daha önce zatürre geçirmiş kişilerde bakterinin enfeksiyona katılımı kolaylaşabiliyor.”ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon kapılması durumunda  uygulanabilecek tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Öztürk, “Virüs nedenli enfeksiyonlarda; şikayetlere yönelik tedavi ve destek tedavisi veriliyor. Ateş düşürücü, burun açıcı, öksürük kesici ve ağrı kesici ilaçlar; özellikle çocuklarda gerekli durumda ateşi düşürmek için ılık duş ya da fizik soğutma şikâyetlere göre tercih edilebiliyor. Bakteri nedenli enfeksiyonlarda, antibiyotik başlanması uygun oluyor.”diye konuştu.


Enfeksiyondan korunma yollarını da anlatan Öztürk, “Özellikle çocuklarda beslenmeye dikkat etmek, sabunla veya dezenfektanla elleri ve yüzü sık sık yıkamak, hasta kişilerin kullandığı havlu gibi ev eşyalarını kullanmamak, hasta kişilerle fiziksel temastan kaçınmak, kapalı, pis, kalabalık, sigara içilen ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak korunma yolları arasında yer alıyor.”şeklinde konuştu.

Soğuk havaların mikrop yayılımı ya da kişinin direnci üzerinde bir etkisi olduğu tıbben kanıtlanmamış olduğunu belirten Dr. Bülent Öztürk,“Bununla birlikte, kış aylarında özellikle toplu yaşam alanlarında enfeksiyon görülme oranı artıyor. Yine mevsim değişikliklerinde de hava sıcaklığının net olmaması, bedenin bu hava şartlarına uyum sağlamasını zorlaştırıyor.Bu da enfeksiyonlara karşı direnci azaltıyor ve az miktarda mikrop bile kolayca hastalığa dönüşebiliyor” ifadelerini kullandı.

Teşhisi doktora bırakmak gerekiyor
Özellikle çocuklarda görülen enfeksiyonlarda yanlış bir tedaviye başlamamak ve şikâyetlerin artmasına neden olmamak için mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirten Dr. Bülent Öztürk, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının şikayetleri başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu durumda doktora başvurmamak tedaviyi geciktirecektir. Ayrıca enfeksiyon anında meydana gelen ateş, gerekli önlemler alınmadığında nöbet gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara da neden olabilir.Şikayetleri 2-7 günler arasında en şiddetli seviyeye ulaşan üst solunum yolu enfeksiyonlarında doğru tedavi ile iyileşme 2 haftada tamamlanıyor.”sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. (Zeki Aras –İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.