banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Haliliye ABD Mardin

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşayan ve verem hastası olan 78 yaşındaki Mehmet Oktay’ın yaşadığı dramı anlatan oğlu Necat Oktay, sağlık görevlilerinin babası ile ilgilenmediğini ve babasının adeta ölüme terk edildiğini iddia etti.

“Verem teşhisi konulan babamı ilaç yazıp eve gönderdiler”

Nusaybin Kışla Mahallesi Mehmet Akif sokakta yaşayan Mehmet Oktay’ın oğlu Necat Oktay, babasını iki ay önce Mardin’e götürdüklerini söyleyerek, “Mardin’deki doktorlardan Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan Doktor Barış Bey bizi hastaneye yatırdı bir hafta falan kaldık. Durumunun ağırlaşması üzerine yoğun bakıma alındı. Babamın ağzından kan gelmeye başlamıştı. Kan öksürüyordu, bundan dolayı yoğun bakıma adılar. Yaklaşık 10-12 gün orda yattı. 12 gün içinde yapılan tahlil ve muayene sonucunda verem teşhisi konuldu. Verem teşhisi ardından bizi dispansere havale ettiler. Oraya gittiğimizde babama bir hap yazdılar ve bize artık evde tedavisine devam etmemizi söylediler. Benim hastam evde bakılacak durumda değil ve evin de bu duruma müsait olmadığını dile getirdik.” dedi.

“Hastanı kendi imkânınla Diyarbakır’a götür” 

Hastanede yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Oktay, “112 servisinden ambulans istedim ve birkaç sefer onu acile götürdük ama bir sonuç alamadık.  Acilden bizi göğüs doktoruna yönlendirdiler. Göğüs doktoru raporlara baktı ve ‘hemen acile gönder’ dedi.  Öğle vakti gittik akşamleyin sabaha kadar bekledik. Sabah oldu göğüs doktoru geldi. Göğüs doktoru acile indirin dediler acile indirdik orda görevli olan doktor bize, ‘kardeş benim senin için yapabileceğim bir şey yok, göğüs doktoru sana bir sevk versin kendi imkânınla Diyarbakır’a götürürsün o zaman yatırırlar. Biz sevk ettiğimiz zaman almıyorlar’ dedi. Biz yer bulmak için yaklaşık bir buçuk aydır bekliyoruz, yer bulacak diye 112 servisi sonuç vermeyince ben 184‘ü aradım orası da yer bulamadığını söylüyor, peki bu hasta elimde mi ölecek? Hastamız ne yiyor ne de içiyor.” şeklinde sitemde bulundu.

“Aradığım yerler çare bulamıyor”

Çok defasında durumunu anlatmak için belirli yerleri aradığını fakat olumlu bir cevap alamadığını söyleyen Oktay, “Sağlık Bakanlığının vatandaşların derdini dinlemesi için verdiği numara 184’tü. Durumumuzla ilgili arıyoruz bize verdiği cevap,  ‘biz 112’yi arıyoruz yer bulmak için araştırma yapıyor diyorlar’ benim hastam bu araştırmayı bekleyemez bir buçuk aydır sürüyor. 150’yi aradım bana bu numarayı Sağlık Bakanlığı verdi. 150’dekiler ise ‘nasıl olur da senin sorununu çözemezler senin derdine derman bulamazlar da benim numaramı sana veriyorlar bu durum mümkün değil’ dedi ve beni telefon da beklemeye aldı o esnada başka bir telefonla 184’ü aradı onlara nasıl olur da bir vatandaş sizi arıyor da siz onun sorununu çözemiyorsunuz’ dedi. Ben günde bir iki sefer arıyorum her defasında bana senin kaydını alıyoruz diyorlar. Benim bu araştırma sonucunu bekleyecek vaktim yok ki hasta gittikçe elimde eriyor.” diye konuştu.

“Hastam ölüme terk edildi”

Doktorların babasını adeta ölüme terk ettiğini söyleyen Oktay, “Nusaybin başhekimine çıktım ve durumumu anlattım ve doktorun bize verdiği filim ile raporları gösterdim. Başhekim de bir yazı yazdı ve faksladı ama bu faksların sonu yok ki hastam gördüğünüz gibi elimde her gün eriyor. Doktorlar benim hastamı ölüme terk etmiş. Doktorların bana söylediği şey, ‘günlerini sayıyor’. İnsan bir çaba gösterir, bir tedavi uygular. Ben doktora söylüyorum, ne yiyor ne de içiyor diye.  Doktorlar ise ‘zorla yemek vereceksin’ diyorlar. Ben nasıl zorla vereyim? Çocuk değil ki. Yemek yemesi için yalvarıyorum ne etsem de yemiyor. Yemeği çiğniyor olduğu gibi dışarı atıyor, yutamıyor midesi almıyor.” dedi.

“Bu kadar rezillik olmaz”

Babasını kendi imkânlarıyla Antalya’ya götüreceğini sözlerine ekleyen Oktay, “Birkaç defa ayını manavdan sebze alır gibi gidip serum alıyorum ve evde ben takıyorum. Bu kadar rezillik olmaz. Doktorlara, ‘bana bir imkân verin, bir sevk verin Antalya’ya götüreyim. Antalya’da doktorlar biraz daha şefkat gösterir’ dedim. Sevki vermediler. Bize ‘kendi imkânlarınızla gidin’ diyorlar. Ben de Antalya’ya iki bilet kestim. Normal yolcu koltuğunda onu Antalya’ya götürmeye çalışacağım. Benim elimden başka bir şey gelmiyor.” şeklinde konuştu. (Cihat Şayık-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.