banner2
Öne Çıkanlar Gaziantep Sanlıurfa Urfa ak parti Sanlıurfa Haber

Faydalı ama herkese değiL



Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk gelmesi nedeni ile Güneydoğu’da meyan şerbeti tüketiminde artış gözleniyor.
Sağlıklı insanlar için faydalı olan meyan şerbeti, 3 hastalık grubu için zararlı.

Ramazanla birlikte tüketimi yaygınlaşan meyan şerbeti, sıcak hava ve açlık nedeni ile düşen tansiyonu dengeliyor.
Meyan şerbetinin sağlıklı insanlar için faydalı olduğunun altını çizen OSM Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Remzi Yılmaz, yüksek tansiyon hastaları, kalp yetersizliği olanlar ve böbrek rahatsızlığı olanların meyan şerbetini tüketmemesini önerdi.

Doç. Dr. Yılmaz konuya ilişkin sorulan bir soruya şu cevabı verdi: “Meyan şerbetinin sağlıklı insanlar için herhangi bir zararı yok. Sıcakta tansiyon düşer, meyan şerbeti tansiyonu yükselttiği için bir denge sağlar. Bu yönü ile sağlıklı insanların tüketmesi faydalıdır. Tansiyonun düşmemesi vücudun dinç kalması demektir. Sıcağın getirdiği tansiyonu düşücü etkiyi ortadan kaldırdığı için sağlıklı insanların bu içeceği tüketmesi faydalıdır. Buraya kadar söylediğim sağlıklı insanlarla ilgili. Bunun dışında kalan 3 hastalık grubu var ki bu insanlar için de meyan şerbeti son derece zararlıdır. Birincisi, yüksek tansiyon hastaları. Bu hastalar meyan şerbetini içtiği zaman tansiyonu daha fazla yükselir. İkincisi kalp yetersizliği olan hastalar… Bir çok insanı kalp yetersizliği şikayeti ile hastaneye yatırmak zorunda kalıyoruz. Sorguladığımız zaman kötüleşmeyi tetikleyen şeyin meyan şerbeti olduğunu görüyoruz. Üçüncü grup ise böbrek yetersizliği olan hastalar. Sağlıklı insanlar için meyan şerbetinin böbreği koruyucu etkisinden bahsedilebilir ama böbrek rahatsızlığı olan bir insan meyan şerbeti içerse hastalığı daha da kötüleşebilir. Sebebi de meyan şerbetinin içinde böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormona benzeyen bir hormon mevcuttur. Bu hormon sağlıklı insanlarda özellikle sıcak havalarda faydalı etki gösterirken söylediğimiz 3 grup hastada zararlı etki göstermektedir. Bu söylediklerim bilimsel bir gerçektir. Bir tavsiye ya da kişisel bir tecrübe değildir.”

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.