banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Eğitim ve ulaşıma kar engeli

Doğu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’yi etkisi altına alan yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Birçok ilde eğitime ara verilirken ulaşımda da aksamalar yaşandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 696 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Kapalı köy yollarının açılması için Belediyeler, Karayolları ve İl Özel İdaresi’ne bağlı karla mücadele ekiplerinin çalışmaları devam ediyor. 

Dün geceden itibaren bölgede etkili olan yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığı, Muş'ta 20, Ağrı'da 13 , Erzurum'da 8, Ardahan'da ve Erzincan'da 4, Muş'ta ve Kars'ta 3 santimetreye ulaştı.

Bölgede kar ve tipi nedeniyle Muş'un Malazgirt ilçesinde, Erzincan'ın Tercan ilçesinde taşımalı eğitime bir gün ara verildi. Yoğun kar yağışı nedeniyle Ardahan Artvin karayolundaki 2 bin 642 rakımlı Sahara Geçidi ulaşıma kapandı ve yol açma çalışmaları devam ediyor.

Erzurum'da 325, Ağrı'da 202, Erzincan'da 160 ve Muş'ta 9 olmak üzere toplam 696 köy yolunda kar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Şehirler arası yollardaki ulaşımın aksamaması nedeniyle Karayolları ekipleri 24 saat aralıksız görev yapıyor. 

Akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Bitlis-Tatvan Karayolu’nda yüzlerce TIR mahsur kaldı. Yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken şehir merkezinde kar kalınlığı 50 santimetreyi aştı.

Şırnak’ta yoğun kar yağışı nedeniyle okulların yarın da tatil edildiği öğrenildi. Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Yoğun kar yağışı nedeniyle, Şırnak merkez ve merkez ilçeye bağlı belde ve köylerde, ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında (Kasrik ve Kumçatı beldeleri dışında) 04.12.2015 tarihinde (Cuma günü) eğitime bir (1) gün süre ile ara verilmiştir.” denildi.

Ayrıca Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün yarın devam edecek yoğun kar yağışı bilgisini de değerlendiren Van Valiliği de, yarın da Tuşba, İpekyolu, Edremit, Özalp, Erciş ve Başkale'de okulların tatil edilmesini kararlaştırdı.

Siirt’te ise yarın ki hava durumuna göre okulların tatil olup olmayacağı açıklanacak.

Kar yağışı, özellikle Hakkari'nin Şemdinli İlçesi ile Van merkez ve ilçelerinde etkili oluyor. Kar yağışının yanı sıra aniden bastıran ve eksi 20 dereceye varan soğuklar nedeniyle Şemdinli'de içme suları dondu. Yolların buzlanması nedeniyle de şehiriçi ulaşım güçlükle yapılıyor.

Kar yağışı ve sis yüzünden, İstanbul-Van uçak seferi iptal edildi. Türk Hava Yolları yetkilileri, yağışların durması halinde uçak seferlerinin yarın başlayacağını ve yolcu sayısına göre ek sefer talebinde bulunabileceklerini belirttiler.

Meteoroloji yetkilileri, bölgede gece en düşük hava sıcaklığının, eksi 20 dereceyle Erzurum'da yaşandığını belirttiler. Kar kalınlıklarının ise Erzurum'da 13, Erzincan'da 4, Kars'ta 17, Ağrı'da 12 ve Ardahan'da 16 santimetre olduğu bildirildi. Yetkililer, akşam saatlerinde bölgenin, yağışlı havanın etkisine gireceğini kaydettiler.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.