banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Çocukluk çağının en tehlikeli hastalığı: Sepsis

Sepsis hastalığı sebebiyle yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümünün yaşandığına dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, böyle tehlikeli bir hastalığa karşı alınması gereken önlemeler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Dünya Sepsis Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Prof. Yıldızbaş, Sepsis tanılı çocuk hastaların yüzde 10 - 50 aralığının kaybedilmekte olduğunu söyleyerek, bu hastalığın yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne yol açtığını ifade etti.

Sepsis hastalığının tanımına ilişkinde bilgi veren Prof. Yıldızdaş, “Vücutta enfeksiyon geliştiğinde savunma mekanizmaları enfeksiyonu kontrol altına almaya çalışır. Sepsis, bir enfeksiyona karşı vücudun yanıtının kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkar. Sepsis yalnız az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler için değil gelişmiş olan ülkeler için de önemli bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.

ABD’de yılda 75 bin çocuğun ciddi sepsis nedeniyle hastaneye yatırıldığına dikkat çeken Yıldızdaş, hastalığın, erken tanı konularak tedavi edilmez ise, birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açabildiğini dile getirdi.

Sepsis nedeni ile olan ölümlerin çok fazla olduğunu belirten Yıldızdaş, ölümlerin azaltılabilmesi için tanı ve tedavinin çok hızlı yapılması gerektiğini, tanı ve tedavide yaşanacak her bir saatlik gecikmenin sepsisden ölme olasılığını yüzde 8 oranında arttırdığını vurguladı.

Sepsis ile savaşabilmek için öncelikle sağlık personeli olmak üzere toplumun sepsis farkındalığının arttırılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldızdaş, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Erken tanı ve tedavinin öneminin kavranması, sepsis tanı ve tedavisine yönelik uluslararası yönergelerin yaygın kullanımının sağlanması, sepsis ile ilgili tüm verilerin ciddi bir sağlık problemi olması nedeni ile ayrı bir kalemde değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Yıldızdaş, Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Türkiye genelindeki hastanelerde konunun uzmanları tarafından sepsis’i erken tanıma ve tedavi etme konusunda hedef kitlesinde hekimlerin yer aldığı eğitimlerinde planlandığını söyledi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.