banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Cenk Antalyaspor

Engelliler günü münasebetiyle Bingöl İnönü Caddesi üzerinde bir araya gelen engelli vatandaşlar, “Engelli olmak suç değildir” ve “Engelli olmak üretime engel değildir” dövizleri açarak, Genç Caddesi Saat Kulesi önüne kadar yürüdü.

Burada sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Mücahit Korkutata, “Yapılan istatistik çalışmalara göre Bingöl’de 6 bin engelli arkadaşımız var. Engelli vatandaşların önündeki engellerin kaldırılması noktasında herkesin duyarlı olması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki her sağlam birey bir engelli adayıdır. Sağlam bir şekilde hayatını sürdüren siz vatandaşlar, engelli olmayacağız diye bir düşünceye kapılmayın, her birey bir engelli adayıdır, kaderde tecelli eder engelli de olabilirsiniz.” dedi.

Korkutata, “Biz toplumun aynasıyız. Engelli sahabeleri unutmayalım, engelli kardeşlerimizi unutmayalım. Biz İslam coğrafyasının duyarlı insanları olmak zorundayız. Dolayısıyla, kentsel olarak yaşamış olduğumuz fiziki şartlardan tutun, bizim engeller noktasında kanuni ve hukuki haklarımızın gasp edilişine kadar birçok noktada engel yaşıyoruz.” dedi.

 ‘Bir gün değil her gün varız’

Sadece 3 Aralık’ta hatırlanmayı istemediklerini vurgulayan Korkutata, “Bizim için devletin, hükümetlerin, ulusal devletlerin özel gün olarak ilan ettiği bu günlerde, sadece bu günlerde hatırlanmak istemiyoruz. Biz toplumun aynasıyız. Engelli sahabeleri unutmayalım, engelli kardeşlerimizi unutmayalım. Biz İslam coğrafyasının duyarlı insanları olmak zorundayız. Dolayısıyla, kentsel olarak yaşamış olduğumuz fiziki şartlardan tutun bizim engeller noktasında kanuni ve hukuki haklarımızın gasp edilişine kadar birçok noktada engel yaşıyoruz.” diye konuştu.

‘Sorunlar toplumsal birleşmeyle aşılır’

Vatandaş ve esnafların kendilerine çok fazla engel teşkil ettiğini anlatan Korkutata, şunları söyledi: “Bu engellere neden olan fiziki şartların oluşmasında bize en fazla engel olan vatandaşlar ve esnaf arkadaşlarımızdır. Esnaf arkadaşlarımız işyerlerinin önüne koyduğu malzemelerle bizim engelimize bir set eklemektedir. Biz buradan tüm esnaf arkadaşlarımıza ve tüm ilgili kurumlara bu konunun çözülmesi noktasında istirhamda bulunuyoruz. Bu noktada halkın duyarlı olması lazım sadece belediye ve valilikle bu engeller aşılmaz ancak toplumsal birleşmeyle bu sorunlar çözülebilir.”

Ücretsiz kart tepkisi!

Korkutata, son olarak şunları söyledi: “Bizim en çok sıkıntı çektiğimiz hususlardan birisi de halk otobüsleri. Şehir içi ulaşımda kullanılmak üzere bizlere verilen ücretsiz akbil uygulamasından engelli kardeşlerimiz çok rahatsız olmaktadırlar. Bu uygulama bizim engelimizi apaçık bir şekilde ortaya çıkararak toplumun şaşaalı gözlerle bizlere bakmasını neden oluyor. Bu noktada biz çözümleri bekliyoruz. Çözümlerin bu noktada güçlendirilip bizlere kazanım olarak sağlanmasını bekliyoruz.  Siz değerli Bingöl halkı, anneler ve babalar, çocuklarınıza engellilere nasıl davranılması gerektiği konusunda lütfen hassasiyetlerinizi göstererek onlara gerekli eğitimi verin. Biz bir bu günde değil her günde engelliyiz ve engelleri aşmak için mücadele ediyoruz. Bu mücadelede sizlerin de destek ve kararlılığı bizler için çok önemlidir. Sizler varken biz de vardık bizler varken sizde var olmaya devam ediyorsunuz. Dolayısıyla ‘innemel muminune iğvetun’, müminler ancak kardeştir. Resulullah’ın bildirdiği hadise dikkat edelim.” (Nihat Kanat-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.