banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

12.12.12'de Şanlıurfa'da Romatizma anlatıldı VİDEO

Şanlıurfa’nın ilk ve tek romatoloji hizmeti İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Uzm.Dr.Ali Şahin Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde veriyor.

 

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyuma Hastane Başhekimi Dr. Cevdet Yıldırım, hastane personeli ve çok sayıda hastaneye gelen vatandaşlar katıldı.

 

Romatoloji bölümü tarafından düzenlenen ’12.12.12’de zaman dursun, romatizma dursun’ sloganıyla yola çıkan, Romatoloji bölümü çalışanları yapılan konferansta sunum katılımcılara daha iyi bilgi vermek için sinevizyon gösterimi gerçekleştirdi. Romatoloji Uzmanı Ali Şahin katılımcılara görsel ve yazılı olarak romatizma hakkında bilgiler verdi. Konu içeriğinde Romatizmal hastalığı olan hastaların, hastalıkları hakkında, günlük yaşam aktiviteleri, ilaç kullanımları, gebelik ve aşılar gibi özel durumlarda ne yapması gerektiği hakkında katılımcılara bilgiler anlatıldı.

İşte satır başları

ROMATİZMA NEDİR

  • Romatizma tek bir hastalık değildir. 200'e yakın hastalık bu sınıfa girer.
  • Eklem romatizmaları (osteoartrit, romatoid artrit), yumuşak doku romatizmaları (fibromiyalji, boyun ağrısı, bel ağrısı) ve kemik erimesi (osteoporoz) bunlar arasında en sık görülenleridir.

 

 

Romatoid Artrit’de bulgu ve berlirtiler

l  Hastalar en çok eklemlerindeki ağrı,şişlik ve sabah tutukuğundan şikayetçi olurlar.Ayrıca iştahsızlık,kilo kaybı,ateş,yorgunluk ve güç azalması gibi yakınmalar da görülebilir.

l  Hastalar özellikle uyandıktan sonra bir saat boyunca ellerini ve tutulan eklemlerini kullanamazlar.Bu durum sabah tutukluğu olarak bilinir.Daha sonra bu durum gün içinde azalır.

l  Hastalık eklemler dışında vücudun göz,kalp (damar sertliğine yatkınlık ve ilerlemesi),akciğer gibi farklı organlarını da tutabilir.Bu gibi durumlar detaylı olarak incelenmelidir.

 

 

Romatoid Artrit ve Ankilozan Spondilit nasıl teşhis edilir?

l  İlgili uzman doktor,hastanın şikayetlerini dinler ve yorgunluk ve sabah tutukluğu konusunda detaylı bilgi edinir.

l  Tutulan eklem bölgeleri genellikle hastalıklara özgüdür ve bu hekime yol gösterici olabilir.Genel olarak hastalığın teşhisinde;

l  Kan Tahlillerinden

l  Eklem Filmlerinden

l  Eklem USG ve MR  görüntülemesinden

l  İlaçlı filmlerden; tomografiden (akciğer tutulumunda vb.) faydalanılır.

 

 

Romatizmal Hastalıkların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık teşhis edildikten sonra mümkün olan en uygun sürede tedaviye başlanmalıdır. Tedavide en önemli konu “Hastaların eğitimi ve hastalığı konusunda bilgilendirilmesi”dir

 

 

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA GÜNLÜK YAŞAM

l  Günlük hayatınızda yapacağıınız bazı küçük değişiklikler ile yaşam kalitenizi artırabilir, hayatınıı kolaylaştırabilirsiniz.

l  İş yaparken küçük eklemlerinizden ziyade, büyük eklemlerinizi kullanmaya çalışın. Örneğin kapı açarken elinizle değil kolunuzla açabilirsiniz ya da kavanoz açarken parmaklarınızı değil avuç içinizi kullanabilirsiniz. Yükü bir ekleme değil birden çok ekleme yaymaya çalışın.

Eklemlerinizi en doğal biçimde kullanın, aşırı zorlama ve bükmelerden kaçının.

l  Tüm işlerinizi bir seferde yapmak yerine, işlerinizi planlayın ve gün içine dağıtın. Böylelikle hem ağrı ve tutukluk azalır hem de işlerinizi başarı ile kolayca bitirirsiniz.

l  Gün içinde uygun ayakkabı şeçimine özen gösterin. Şikayetlerinizin arttığı dönemlerde soğuk uygulama sizi rahatlatabilir. Sıcak uygulamadan mümkün oldukça ve gerekmedikçe kaçının. Romatizmal hastalığı olanlara aktif hastalık dönemimde kaplıca tedavisi önerilmez.

Sigara içilmemesi çok önemli bir konudur

l  İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmayı ve düzenli kontrollerinize gitmeyi unutmayın.

l  Kullanmanız gereken koruyucu aşıların nasıl yapılacağı hakkında hekiminize danışın.

l  Hastalığınızın,hayatınızı olumsuz yönde etkilenmemesi için,hastalığınızı tanımanız ve bu konuda bilgilenmeniz çok önemlidir.

l  Romatizmal hastalıklarda beslenme durumu saptanmalı ve size uygun özel diyet, diyetisyeniniz tarafından düzenlenmelidir..

l  Doktorunuz tarafından öerilecek egzersiz pogramlarına uymanız vücudunuzu güçlendirecektir.

Haber: Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.