banner2
Öne Çıkanlar Gaziantep Sanlıurfa Urfa Sanlıurfa Haber ak parti

Turkiye okuyor

Ankara-Kızılcahamam’da dün “Okuma Kültürü Ve Söz Varlığının Geliştirilmesi Çalıştayı” başladı.

 

“Şimdi Okuma Zamanı” adlı kampanyaya öncülük edecek olan çalıştaya; Vali Nuri Okutan tarafından Şanlıurfa’da yaklaşık 1 yıldır sürdürülen “Işığımı Arıyorum, Okuyorum” sloganıyla başlatılan ve “Haydi Şanlıurfa, Şimdi Okuma Zamanı” adlı okuma kampanyası dayanak teşkil ediyor.

 

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından, Ankaranın Kızılcahamam ilçesindeki Asya Termal Tatil Köyünde düzenlenen Şimdi Okuma Zamanı projesi kapsamında düzenlenen Okuma Kültürü ve Söz Varlığının Geliştirilmesi Çalıştayının açılış programına Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan da katıldı.

 

Vali Nuri Okutan, Şanlıurfa ve daha önce Siirt, Sakarya ve Trabzon’da başlattıkları okuma kampanyalarının Türkiye geneline yayılıyor olmasının önemli olduğunu söyledi. Vali Nuri Okutan, Tarihimizdeki saklı aklı tekrar ön plana çıkarmak için çalışmalarımızı geleceğimiz olan çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik yapmak durumundayız. İnternet ve televizyon güzel değerlendirilirse gerçekten büyük bir nimet olarak karşımızdadır. Ancak tecrübelerimiz şunu gösteriyor ki evlerimizde çoluk çocuğumuzun kontrolü anne babalardan çıkmış televizyonun ve internetin eline geçmiştir. Bizler bu dizilerin ve çizgi filmlerin kontrolünden çocuk ve gençlerimizi kurtarmak için çalışmalar yapmak durumundayız.

 

Eğitimin temeli nasıl okul öncesi ise okumanın temeli de okul öncesi eğitimdir. Okul öncesi eğitimle okuma kampanyaları paralel gitmediği taktirde başarıya ulaşmanın da güç olacağına inanmaktayız.” dedi. Okuma faaliyetinin içine girince analiz etme, kavrama ve o bilgileri doğru edinme ve uygulama imkânları da çıkacak ve matematikten musikiye kadar bütün konularda bir yükseliş trendinin yakalanacağını da ifade eden Vali Nuri Okutan: “Okuma faaliyeti doğruları ve gerçekleri yakalama işidir. Onun içinde bizim işimiz gerçekleri yakalama işidir. Gerçekleri öğrenme faaliyetlerine de Okuma denir. dedi.

 

23 Ekim’de son bulacak olan “Okuma Kültürü Ve Söz Varlığının Geliştirilmesi Çalıştayı” Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılacak olan Şimdi Okuma Zamanı adlı prosine kaynaklık ediyor. Proje için Şanlıurfa, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Erzurum ve Samsun proje için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pilot il seçilirken, bu illerde yürütülecek olan Şimdi Okuma Zamanı projesi 2 yıl sonra sonra ülke geneline yaygınlaştırılacak.

 

Çalıştay’da, Prof. Dr. Sedat SEVER’in “Okuma Kültürü Bakımından Dünya ve Türkiye’deki Durum, Okuma Kültürünün Geliştirilmesine Yönelik Örnek Uygulamalar” konulu, Prof. Dr. Mehmet AYDIN’ın “Söz Varlığının Gelişimi Bakımından Dünya ve Türkiye’deki Durum, Söz Varlığının Geliştirilmesine Yönelik Örnek Uygulamalar” konulu; Dr. Charles BUTLER’in “Avrupa Okullarında Çocuk Edebiyatı Eğitimini Gözden Geçirme” konulu; Prof. Dr. Ramazan KAPLAN’ın “Okuma Kültürünü Geliştirmede Medya, Sivil Toplum Kuruluşları ve Teknolojinin Etkisi” konulu ve son olarak da Prof. Dr. Hayati AKYOL’un oturum başkanlığını yaptığı “Okuma Kültürünü ve Söz Varlığını Geliştirmeye Yönelik Eğitim Programı Oluşturma” konulu konferans ve paneller düzenleniyor.

 

Bu arada geçtiğimiz yıl 24 Kasım’da start alan “Işığımı Arıyorum, Okuyorum” Kampanyası yaklaşık 1 yıldır Şanlıurfa’da sürdürülürken, kampanya kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında da hergün 20 dakika kitap okuma uygulaması başlamıştı. Vali Nuri Okutan’ın yayınladığı genelgeyle camiler ve okullar kütüphaneye dönüştürülmüş ve il genelinde okuma şuurunun artırılması sağlanmıştı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.