banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Sanlıurfa Sanlıurfa Haber ak parti

Yeni Otogardan pis kokular yüklseliyor

Haber: İbrahim Halil ŞEKER

İhalede en yüksek teklifi yapan firmaya ihale sonucu bildirilmeden yeniden ihale düzenlendi. Yeni otogar işletme ihalesi ne kadara, kime ihale edildi bilinmiyor!Şanlıurfa Belediyesi'nin Esentepe-Karaköprü arasındaki çevre yolu üzerine yaptığı yeni otogar işletmesi için 24 Aralık 2009 tarihinde açık arttırma ihalesi düzenlendi.
Otogar işletmesi için ihale yapılacağı, yaklaşık bir ay önceden basın-yayın organlarınca ve Belediye önüne afiş asmak suretiyle kamuoyuna duyuruldu.
Belirtilen tarihte ihale yapıldı. Ancak, Şanlıurfa Belediyesi yapılan ihale sonucunu kamuoyuna açıklamadı. Basit ihalelerde basını davet eden, ihale öncesi ve sonrası Basın ve Halkla İlişkiler Birimi kanalıyla kamuoyuna bilgi veren Şanlıurfa Belediyesi, anlamsız bir şekilde bu ihale sonucunu kamuoyundan gizledi. Gazetemizin yaptığı araştırmada, 24 Aralık 2009 tarihinde yapılan bu ihaleye, kesin olmamakla birlikte 11 firmanın başvurduğu, en yüksek bedelin aylık 40 bin 650 TL ile Laçinler İnşaat tarafından verildiği öğrenildi.


GEREKÇE GÖSTERMEDEN
İPTAL EDİLDİ
Aylık işletme gelirinin 130 bin TL civarında olduğu söylenen yeni otogar ihalesi sonuçları kamuoyuna açıklanmadı. Açık artırma ihalesinde aylık 40 bin 650 TL ile en yüksek teklifi veren Laçinler İnşaat'a da ihale sonucunun bildirilmediği öğrenildi. Aradan bir süre geçtikten sonra Şanlıurfa Belediyesi gazeteye ilan vererek, 4 Şubat 2010 tarihinde otogar işletmesi için ihale yapılacağını duyurdu.

BELSAN İDDİASIGerekçe gösterilmeden iptal edilen Otogar işletmesi ihalesi, 4 Şubat 2010 tarihinde tekrar yapıldı. İhale hakkında Şanlıurfa Belediyesi basına bilgi vermezken, belediyeye yakın kaynaklar aralarında Belediye'nin şirketi olan BELSAN'ın da bulunduğu üç firmanın iştirak ettiğini ve 20 bin TL civarındaki en yüksek teklifin BELSAN'a ait olduğunu, diğer iki firmanın ise gerekli şartları taşımaması nedeniyle elendiğini iddia ettiler.Gazetemiz muhabirlerinin yaptığı araştırmalara göre otogar işletmesinin maddi kaynakları bir araya getirildiğinde, aylık 130 bin TL'nin üzerinde bir gelir elde ediliyor.
Buna göre; Şanlıurfa ilçeleri ile Adıyaman ve Nizip'e çalışan 600 civarındaki minibüsten, yolcu ihtiyacına göre günlük ortalama 350-400 araç çıkışı yapılıyor. İlçelere çıkan her araç, otogar işletmesine her çıkışta 2,5 TL veriyor.
Şanlıurfa Otogarı'nın en büyük gelir kaynakları olan şehirlerarası otobüslerden 55'ini Şanlıurfa firmaları oluşturuyor. Otogardan hergün çıkan 55 otobüs,  her çıkışta işletmeye 30 TL ödeme yapıyor.
Şanlıurfa firmalarının dışında çevre illerden otogara giriş yapan transit otobüslerin sayısı da yine 55 civarında. Bunlar da otogar çıkışında 20 TL ödeme yapıyorlar.
Otogarın bir başka gelir kaynağı ise, otopark işletmesi. Otopark, otogar işletmesine ortalama aylık 10 bin TL civarında gelir sağlıyor.

AYLIK GELİRİ
130 BİN TL ÜZERi

İŞLETME GİDERLERİGelir kalemleri yukarıdaki ortalama rakamlar üzerinden hesap edildiğinde, yeni otogarın aylık geliri ortala 139 bin TL'yi buluyor. Otogar işletmesini üstlenecek olan kişi veya şirket, bu geliri elde ederken bir takım harcamalar da yapacak. Bunun en önemli kalemini, belediyeye ödenecek olan kira bedeli oluşturuyor. İptal edilen ihalede aylık 40 bin 650 TL olarak belirlenen bu tutarın ikinci ihalede ne kadar olduğu kesin olarak belli değil. Otogar işletmesi, belediyeye ödenecek kira giderinin yanında otogar işletmesinin ısıtma-soğutma sistemlerinde kullanılan elektrik giderini, temizlik ve güvenlik hizmeti giderleri ile bu alanlarda çalıştırılacak personel giderlerini karşılayacak.

GAPGündemi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.