banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Sanlıurfa Sanlıurfa Haber ak parti

Mardin'de bağ bozumu

Sonbaharın gelmesiyle Mardin’e bağlı köy ve mezralarda hummalı bir çalışma başlarken, bağbozumunda son aşamaya gelindi. Toplanan üzümlerin şiresinden özellikle kış mevsiminde bol bol yenilen pestil, pekmez ile bademli ve cevizli sucuk yapılmaya başlandı.

İnsan gücüyle ezilen üzümlerden elde edilen şire, büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra bezler üzerine serilip güneşte kurutularak pestil haline getiriliyor ve bu gelenek yüzyıllardır sürüyor.

Cevizli ve bademli sucuğun yapımını anlatan köylülerden Hasan Er, “Önce ceviz veya bademlerimizin içini çıkararak iplerden geçiriyoruz. Kazanlarda kaynattığımız ve içine un ilave ederek hazırladığımız kazanın içine ceviz ve ya bademlerimizi batırıyoruz. Ardından iplerinden tutarak kuruması için kendi yaptığımız askılara asıyoruz. Birkaç gün sonra kuruduktan sonra özellikle kış aylarında afiyetle yiyoruz.” dedi.

Köylerde imece usulü ile hazırlanan üzüm sucukları, Mardin’i ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok dikkatini çeken ürünler arasında yer alması nedeniyle, gün geçtikçe popülaritesi artıyor. Cevizlerin yetişmesi ile birlikte üzüm sucuğu yapım hazırlıkları başlarken, Gastronomi Uzmanı Süleyman Engin, üzüm sucuğu bir hayli zor aşamalardan geçtikten sonra tüketime hazır hale geldiğini söyledi.

İplere dizilen sucukların kurutulduktan sonra serin yerlerde tüketim için bekletildiği bilgisini veren Engin, il dışında yaşayan Mardinlilerin, yakınları aracılığı ile sucuk ihtiyaçlarını karşıladığını ve cevizli sucuğun bir çok hastalığa iyi geldiği özellikle kış aylarında bu nedenle tüketildiğini sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.