banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Gaziantep Balıklıgöl Yukarı Koçlu Mehmet Tahir Güllüoğlu

Cibuti İran ile ilişkileri kesti

Suudi Arabistan’nın, aralarında Ayetullah Nemr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin yankıları devam ederken Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yapılan saldırılar da sıcaklığını koruyor.

İdamlar, İran ile Suudi Arabistan arasında krizlere neden olurken Suud yetkilileri son olarak İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmuştu.

Benzer bir açıklama Afrika ülkelerinden Cibuti’den de geldi. Cibuti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yönelik saldırılar gerekçe gösterilerek İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiği belirtildi.

Saldırıların yanlışlığına vurgu yapılan açıklamada, sorumluların cezalandırılması için İran'ın caydırıcı önlemler alması gerektiği ifade edildi.

 Açıklamada ayrıca, Cibuti'nin Suudi Arabistan'la tam bir dayanışma içinde olduğu, radikalizm ve teröre karşı, güvenliğini ve istikrarını koruması için tüm uygulamalarını desteklediği kaydedildi.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

Söz konusu saldırının ardından Bahreyn ve Sudan da  İran'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamış, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı aldığını açıklamıştı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, İran büyükelçisini çağırarak protesto notası vermiş, Ürdün ise İran büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, diplomatik misyonlara yapılan saldırıyı kınadığını bildirmişti.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.