banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

UMEM Tarım ve Hizmet de Uzandı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile başlatılan UMEM Beceri’10 projesinin Şanlıurfa’daki uygulamaları sürüyor. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10 Projesi kapsamında sanayiden sonra tarım ve hizmet sektörlerinde de nitelikli eleman yetiştirilecek.

Şanlıurfa ayağı ŞUTSO tarafından yürütülen proje kapsamında, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik 40’a yakın kurs açıldı. Kurslardan başarıyla mezun olan kursiyerler, projeye katılan firmalar tarafından istihdam edilerek iş hayatına kazandırıldı.
Sanayi alanında başarıyla uygulanan projenin, imzalanan protokolle tarım ve hizmet sektörlerini de içine alacak şekilde genişletilmesine karar verildi. Bu doğrultuda, sanayi sektöründe olduğu gibi tarım ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların da işgücü ihtiyaçlarına yönelik kurslar açılacak, bu kurslarda yetişen ve sertifika sahibi olmaya hak kazanan kursiyerler de tarım ve hizmet sektörlerinde istihdam edilerek iş dünyasına kazandırılacak.  UMEM Beceri’10 projesi kurslarına katılan kursiyerler teorik ve işbaşı eğitimi süresince günlük 20 TL alacak. Ayrıca, kursiyerlere kurs süresince 'İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası' ve 'Genel Sağlık Sigortası' yaptırılacak.

Kurslarda başarılı olan kursiyerlerden, 18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmaların 42 ay süreyle, 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmaların ise 30 ay süreyle 'Sigorta Primi İşveren Payı' ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanacak.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İletmiş “UMEM Beceri 10 Projesi'ne tarım ve hizmet sektörünün dâhil edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. İletmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile başlatılan UMEM Beceri 10 Projesi'nin ülke genelinde uygulandığını ve proje kapsamında işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik Türkiye genelinde 2 bin 500'e yakın kurs açıldığını aktardı. Projede daha önce sadece sanayi sektörünün bulunduğunu hatırlatan İletmiş "Sanayi alanında başarıyla uygulanan projenin, 2012 yılında taraflarca imzalanan protokolle hizmet ve tarım sektörlerine genişletilmesi kararı alındı. Bu alandaki kurslara katılarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin çoğu istihdam edilebilecek" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.