banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Cenk Mardin Haliliye

Turunçgil üreticileri: İç tüketim teşvik edilmeli

Rusya ile süren uçak krizi sonrası Rusya’nın ithalatı durdurmasıyla zor günler yaşayan Adanalı turunçgil üreticileri, Ankara’ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşerek destek istediler.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak ile yönetim kurulu üyelerinin katıldığı görüşmede, turunçgil tüketiminin iç piyasada artması için Hâl Yasasının gevşetilmesi, televizyonlarda teşvik edici kamu spotları yayınlanması ile bir defaya mahsus üreticilere dekar başına doğrudan destek verilmesi şeklindeki taleplerini dile getirdiler.

“Hâl yasası gevşetilmeli, iç tüketim teşvik edilmeli”

AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı’nın da eşlik ettiği ADATÜB heyeti, Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rusya uçağının düşürmesiyle bu ülkenin ekonomik yaptırımlarından en çok turunçgil üreticilerinin etkilendiğini dile getirdi.

Turunçgil üreticilerinin sorunlarını rapor halinde Bakan Çelik’e sunan ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, görüşme ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Sayın Bakana; turunçgil üretiminde dünyanın sayılı üreticilerinden biri olmamıza rağmen, iç tüketimimizin  dünya ortalamasının çok altında olduğunu dile getirdik. İç tüketimin artırılmasına yönelik,  hal yasasının gevşetilmesi, kamu spotlarıyla tüketicinin bilinçlendirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarında turunçgil tüketiminin teşvik edilmesinin sektörümüze faydalı olacağını ifade ettik. Sayın Çelik bu düşüncelerimize olumlu yaklaştı ve kamu spotunun bakanlık tarafından yapılabileceğini belirtti.”

Rusya krizinin devam etmesi durumunda Adana’da turunçgil üretiminin 2016 yılı için çok kötü geçeceğine dikkat çeken Karabucak, “Görüşmemizde üreticilerin bahçelerine budama, gübreleme, ilaçlama gibi faaliyetleri yapamayacağını ve Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve diğer bankalara olan borçlarını ödeyemez hale geleceğini dile getirdik. Bu mağduriyetin ihracatçıya verilen desteklerle giderilemeyeceğini, 2016 yılında bir defaya mahsus olmak üzere, turunçgil üreticilerine, dekar başına doğrudan destek verilmesini talep ettik.” diye konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.