banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa ABD Mardin Haliliye

Türk Ticaret Kanununa ŞUTSO Desteği


Halen yürürlükte olan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yerini alacak olan yeni 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, şeffaflığı sağlama, bilgi toplumunu gerçekleştirme, sermaye şirketlerinde kurumsallaşmayı sağlama, şirket toplulukları düzenini kurma, elektronik dünyasındaki gelişmeleri şirketler âlemine aktarma gibi çeşitli düşüncelerle sermaye şirketleri için yeni bir düzen oluşturdu.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Kılıçoğlu, Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikleri desteklediğini belirterek, “Yeni düzenlemeler Ülkemize çok şey kazandıracak” dedi. Kadir Kılıçoğlu, “Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikleri destekliyoruz. Reform niteliğinde değişiklikler oldu. Bu kapsamda ticaretle ilgilenen herkes bu değişikliklere uyum sağlamak için hem çaba, hem para hem de zaman harcayacak. Sonuç itibariyle yaklaşık 50 yıllık yapıyı ortadan kaldıracak yeni düzenlemeler geliyor. Yasada, iş dünyasının yeni ihtiyaçlara cevap veren ve şirket yetkililerini ciddi sorumluluk altına sokan düzenlemeler var. Yaklaşık yarım asır sonra yapılan bu düzenlemeyle Tüm Türkiye olarak çağdaş bir kanun’a kavuşacağız ” dedi.

Yeni Türk Ticaret kanununda öne çıkan başlıklar ise şöyle;

Tek Kişi Anonim Şirket Kurabilecek
Getirilen yeni düzenlemeyle tek kişinin anonim ve limitet ortaklığına imkân tanınıyor. Daha önceki düzenlemeye göre limitet şirket kurabilmek için en az 2, anonim şirket kurabilmek için ise en az 5 ortağın bir araya gelmesi gerekiyordu. Böylece AB müktesebatına uygun bir değişiklik yapılmış oldu.

Bağımsız Dış Denetim
Ayrıca, anonim şirketlerde bugüne kadar iç denetim söz konusuydu ve sağlıklı bir denetim yapılıp ilgililer yeterince bilgilendirilemiyordu. Değişiklikle bunun yerin 'bağımsız dış denetim' getirildi. Bu düzenleme azınlık ortaklıklar için çok büyük öneme sahip. Çünkü bilgi paylaşımı daha sağlıklı bir zemine oturmuş oluyor. Devlet için de, vergi denetimi anlamında, artı bir değer. Kısacası tüm ilgililer açısından şeffaflaşma anlamında önemli bir düzenleme.

İnternet Sitesi Kurma Zorunluluğu
Bu düzenlemelerle profesyonel yönetim anlayışının şirketlere yansıtılması hedefleniyor. Şu aşamada yaklaşık 100 bin anonim, 1 milyon anonim şirket sayısı olduğu düşünüldüğünde bu şirketlerin kendilerin çeki düzen vermesi gerekecek. Ve bu kadar sayıdaki şirketlerin de 'internet sitesi' kurması ve kamuoyunu aydınlatması zorunlu hale gelecek. Özellikle tasarının 1524'üncü maddesi her sermaye şirketinin (anonim, limited) bir internet sitesi kurmasını ve öngörülen hükümleri paylaşmasını içeriyor. Tabi, ticari sır niteliği taşıyan bilgiler paylaşım dışı kalacak. Pay senetleri borsaya kote olmuş şirketlerde elektronik ortamda genel kurul yapılması zorunlu hale geliyor. Yani milyonlarca ortak bir mekana gitmek zorunda kalmayacak ve internet ortamında oy haklarını kullanabilecek. Bu hükme aykırı davranan yöneticiler hakkında da 6 aya kadar hapis veya 100-300 bin TL arasında adli para cezasıyla yargılanabilecek.

Sigorta Poliçeleri
Sigorta poliçeleri de artık elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile yapılabilecek.

Ticari Sicil Bankası Geliyor
Diğer ve en önemli düzenlemelerden bir tanesi ise Ticaret Sicil Gazetesi'nin elektronik ortama taşınıyor olması. Böylece artık yüzlerce sayfalık fiili gazete yerine aranılan bilgilere hemen ulaşılabilecek bir elektronik bilgi bankası oluşacak. Bu şekilde ticari aktörlere ilişkin bilgilere elektronik ortamda 'ticari sicil bilgi bankası' aracılığıyla rahatlıkla ulaşılabilecek.

Holdingler için
Bu tasarı ile şirketler topluluğuna (Holding) yönelik özel hükümler getirildi. SPK'dan izin almaksızın halktan ortaklık vaadiyle para toplamak cezai müeyyideye bağlandı.



Kanunun tam metni için “http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k6102.html” adresine başvurulabilir.
www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.