Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_712pkuhk9n1c45v47skor8aga5, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Tarla Günü İle Çiftçi Eğitiliyor haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Tarla Günü İle Çiftçi Eğitiliyor
GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen, GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAP-TEYAP) kapsamında, tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla “Borulu Karık Sulama Yöntemi ile Sırta Ekim Buğday Yetiştiriciliği” ile ilgili Harran İlçesine bağlı Duran köyünde tarla günü düzenlendi.

Pilot bölge olarak seçilen Harran İlçesine bağlı Duran köyündeki programa, GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi Teknik Destek Ekibi ve Şanlıurfa Proje Ekibi yanı sıra Harran Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Harran Tarım Kredi Kooperatifi, Harran Ziraat Odası, Akçakale Tarım Kredi Kooperatifi, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Reha Sulama Birliği, Duran, Yayvandoruk, Akkeçi ve Balkır köyü çiftçileri katıldı.

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi Şanlıurfa Ekip Lideri Dr. Cabir Helaloğlu açılış konuşmasında, borulu karık sulama yöntemi ile sırta ekim buğday yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi verdi. Helaloğlu, amacın verim artırmakla beraber, ikinci ürün ekiminin erken ve kolay yapabilmek olduğunun belirtti. Sırta ekilen buğday hasat edildikten hemen sonra, toprak işleme yapılmadan ikinci ürün ekilebileceğini belirten Helaloğlu, sırt aralarına karıkla sulama yapılmasının, tohumun çıkış ve gelişmesinde olumlu etkisinin olduğunu belirtti.

Borulu Karık Sulama Yöntemi ile Sırta Ekim Buğday Yetiştiriciliği, deneme sahasında çiftçilere gösterildi. Sistem hakkında sulama uzmanı Ayla Yenikale, sulama sisteminin teknik özelliklerini ve buğdayın sulama programını çiftçilere uygulamalı olarak gösterdi.

Teknik elamanlardan bilgi alan çiftçiler, yeni yöntemin çok avantajlı olduğunu söyleyerek, ”Bu sistemle daha az tohum, yakıt ve su gidiyor.”dediler.

Bu sistemi yaygınlaştırmaya çalıştığı için GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi çalışanlarını tebrik ediyorum diyen Harran Ziraat Odası Başkanı Muhsin Özyavuz, ”Çiftçiyi geleneksel yöntemlerden, teknolojik yöntemlere alıştırmamız gerekiyor.”dedi.

Böyle bir sistemi ilk kez denediğini söyleyen tarla sahibi Mahmut Keskin, ”Sistemden çok memnunum. Buğdayı hasat ettikten sonra, arkasından toprak işleme yapmadan mısır ekeceğim için toprak işleme masrafım olmayacak.”dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.