banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Sorunlarla boğuşan köylüler ürün hasadından memnun değil

 Köylerin geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarım bu yıl istenilen verimi vermedi. Baharın başlangıcıyla birlikte bağ ve bahçelerde ailece emek veren köylüler, emeklerinin karşılığını alamadıklarından şikayetçi.

“Bu yıl hasat verimsiz geçti”

Sadece geçimi tarım ve hayvancılığa dayalı olan köylüler, kuraklığın etkisiyle birlikte su sıkıntısı yaşadıklarını belirtiyorlar. Alt yapı, yol, su ve eğitim başta olmak üzere birçok sıkıntıların yaşandığı köylerde tarımda verimsizlik de eklenince köylüler zor durumda kaldıklarını ifade ettiler.

Bitlisin Tatvan ilçesine bağlı Tokaçlı (Kurtikan) köyünde patates hasadına başlayan köylüler, ürün hasadının verimsiz geçtiğini dile getirerek, mağdur olduklarını söylediler.

Bekledikleri verimi alamadıklarını söyleyen köylülerden Maşallah Közenk, “Yaklaşık 4 ay önce ailece patates ekimini yaptık. Bugün de hasadına başladık. Belki hasadı için erkendir fakat hayvanların tarlalara girmesi nedeniyle hasat yapmak zorunda kaldık. Ben bu köyde doğdum büyüdüm. Bu yıl gibi hasadın verimsiz geçtiğini görmedim. Bu yıl su sıkıntısını çok çektik. Tarımda verimsizlik yaşadığımız gibi hayvancılıkta da aynı sorunları yaşıyoruz.” dedi.

"Köylerde alt yapı sorunları var"

Köy hayatına ve sıkıntılarına da değinen Közenk, “Köy hayatı güzeldir. Fakat köyde eğitim, su, kanalizasyon, yol ve huzur varsa güzeldir. Yaşadığımız köy maalesef turistik köy kapsamına alınmasına rağmen yollarımız bozuk, su sıkıntımız var, alt yapı çalışmaları yok denecek kadar azdır. Bizler de köy hayatının daha da iyileştirilmesi için yetkililerden yardım talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

150 hanelik köyün verdiği göç nedeniyle 100 haneye düştüğünü belirten köylülerden Kamuran Közenk ise, “Eskiden bu köy 150 haneydi. Fakat zamanla nüfusun artmasına paralel olarak ekilen tarımın insanları doyurmaması nedeniyle köylerden göçler başladı. Özellikle bu sene tarım ürünlerinde istediğimiz verimi almadık. Hayvancılıkta da aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Tek geçim kaynağımız olan tarımın verim vermemesi bizleri zor durumda bırakıyor. Yetkililerden tarım ve hayvancılık yapan ve bu yıl istenilen verimi alamayan köylüyü desteklemesini bekliyoruz.” dedi.

Turistik alan içinde gösterilen köylerinin yolunun içler acısı olduğunu da ifade eden Közenk, “Köyümüz Vangölü kıyısında olması ve ormanlık bir alana sahip olması nedeniyle turistik alan içerisinde gösteriliyor. Yaz aylarında her gün yüzlerce insan köy sınırı içerisinde piknik yapıyor. Maalesef hala yolumuz tek şerit olup, iki aracın yan yana geçemediği içler acısı bir durumdadır. Yetkililerden köyün alt yapısı başta olmak üzere birçok sorunun giderilmesini bekliyoruz. Köye dönüşlerin sağlanması için köylünün hayvancılık ve tarımsal alanda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.