banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

'Rusya mağduru narenciye üreticisine destek verilsin!'

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya’nın narenciye ürünlerine uyguladığı ambargo nedeniyle üreticinin zarar ettiğine dikkat çekerek, üreticilerin dal fiyatlarını karşılayabilmesi için üretim maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılaması gerektiğini kaydetti.

Karademir, dalında kalan narenciyenin yerel yönetimler ile milli eğitim yoluyla tüketicilere ve öğrencilere de ulaştırılmasını önerdi.

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın aldığı ambargo kararlarının 1 Ocak 2016'dan itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan Karademir, bunun ise en çok narenciye üreticisini etkilediğini ifade etti.

Çukurova’da hasadının yüzde 70'i tamamlanan mandalina ile henüz hasadı başlamayan portakal ürünlerinin ihracatının durduğuna işaret eden Karademir, “Krizin başladığı andan itibaren portakalda dal fiyatları 45 - 50 kuruşa çıkmışken, krizin başladığı andan itibaren bu fiyatlar ne yazık ki dal fiyatları olarak 35 kuruşlara kadar geriledi.” dedi.

Kriz nedeniyle turunçgiller üretiminde Adana ekonomisinin 250 milyon dolar civarında bir zararın söz konusu olduğunu dile getiren Karademir, Hükümetin üreticiye destek sağlaması çağrısında bulundu.

Kısa vadede Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden turunçgiller üreticilerinin dal fiyatlarını karşılayabilmesi için maliyetin en az yarısının karşılanması gerektiğini kaydeden Karademir, ayrıca dalında kalan narenciyenin yerel yönetimler ile milli eğitim müdürlükleri yoluyla tüketicilere ve öğrencilere ulaştırılmasını önerdi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.