banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Pamukçulara ceza kapıda
1. ve 2. OSB’sinde hemen hemen hiç yer kalmayan Şanlıurfa’nın açıklanan teşvik paketinin ardından yeni bir OSB’ye kavuşması için çalışmalar devam ediyor.



Bu konuda Valilik Toplantı Salonunda Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in başkanlığında yapılan toplantıya, Belediye Başkan Vekili Ahmet Al, İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, Milli Emlak Müdürü Ali Buzgan, Defterdar İsmail Çelik, Organize Sanayi Bölge Müdürü Remzi İnal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu ve ilgili kurum amirleri katıldı.



Toplantı gündeminde yeni yapılacak olan OSB’nin yeri, alanı ve ilgili tespitler hakkında Proje Koordinatörü Emin Özçınar bir sunum yaparken, toplantıda yetkililerden bilgi alan Vali Güvenç, çalışmaların hızlandırılması konusunda ilgililere talimat verdi.



Vali Güvenç toplantının ardından toplanan pamuğun kirli olması ve naylon çuvallara doldurulması ve bu konuda kendisine tekstilcilerden gelen şikâyeti dile getirerek “Şu anda önümde gördüğünüz naylon 10 balya pamuktan çıkmış ‘jüt’ dedikleri kumaşa, ipliğe zarar veren yabancı madde. Çiftçimiz naylon haralarla, çuvallara pamuğu doldurup fabrikaya götürürse bundan kaçınılmaz. Dolaysıyla tekstilcilerimizin talebiyle bu yıl çiftçilerimizin naylon haralarla pamuğu fabrikaya taşımasını engelleyeceğiz. Jandarmamız, Emniyetimiz pamuk sezonunda yollara çıkarak bunun denetimini yapacak. En ağır müeyyideleri uygulayacak. Onun için bugünden çiftçilerimizi, çırçırcılarımızı uyarıyoruz. Kimsenin canının yanmaması için naylon haral lütfen kullanmayın” dedi.



“Testi kırılmadan herkesi uyarıyoruz. Kimse bu yüzden güvenlik güçlerimizle muhatap olmak zorunda kalmasın. Onun için naylon çuvallara altın değerindeki pamuğumuzu koyup sıkıntıya girmeyelim” diyerek konuşmasını sürdüren Vali Celalettin Güvenç, “Altın değerindeki pamuğumuzu rezil eden bu görüntülerden de kurtulalım. Daha haraların çuvalların siparişi verilmeden uyarıyoruz ki yarın ‘biz almıştık, depomuza koymuştuk, yazık oldu, para harcandı’ diye lütfen dikkat diyor itina istiyoruz. Elimizdeki malın değerini düşürmeyelim” şeklinde konuştu.



Ticaret Odası Başkanı Sabri Ertekin ise, iplikçi ve tekstilcilerin, naylon çuvallar ve Urfa ağzı ile haşa denilen haraların pamuğa çok büyük zarar verdiğini kendilerine aktardığını söyleyerek, “Jüt o kahverengi renkli torbalardır. Onun ve naylon çuvalların kullanılması yasaktır. Her ikisi de son derece zararlı. Pamuk sevkiyatında sadece ve sadece pamuktan yapılmış kumaşlardan çuvallar kullanılabilir. Makine toplamasında herhangi bir naylon karıştırılmazsa problem olmaz. Onun için buna çok dikkat etmemiz lazım. Kimse jütten yapılmış haral getirmesin satmak için, çünkü kullanılması yasaktır. Naylon çuval temin etmesin kullanılması yasaktır. Kimse de bunları almasın alırsa ceza gelirse niye ceza verildi demesin pamuğumuzun değerini düşürmeyelim” şeklinde konuştu.



Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 40’ın üstünde üretimin Şanlıurfa’da gerçekleştirildiğini ancak altın değerinde olan pamuğun bu tür naylon çuvallarla taşınmasından, yabancı maddelerle temiz toplanmamasından dolayı kalitesini düşürdüğünü söyledi. Son birkaç yıldır dikkat edilmemesinden ötürü Şanlıurfa pamuğu’nun zor durumda olduğunu vurgulayan Mehmet Kaya, “Şanlıurfa’da üretilen pamuğa laboratuarlarımızda baktığımız zaman kalite olarak İzmir pamuğundan geri kalır bir yanı yok. Çok kaliteli bir pamuk üretiyoruz. Sayın valimiz de bunlara çok önem verdiğinden dolayı önümüzdeki sezonda bununla ilgili çok büyük cezai müeyyide uygulanacak. Çiftçilerimizin bundan zarar görmemesi için çiftçi ve sanayicimizin bugünden tedbir alıp dikkatli olması gerekiyor” dedi.



Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, zaman zaman çiftçilerin kendilerine ‘Şanlıurfa pamuğu değerli değil’ diye bize serzenişte bulunduğunu belirterek, “Saolsun Valimiz pamuk konseyi ve çalıştayı diye iki toplantı yaptı. Çiftçilerimiz naylon torbalarda pamuğu topladığı için Dışarıdan gelen iplikçiler, bu toplantılarda Şanlıurfa pamuğunu almadıklarını söylediler. Sebebi naylon torbalara pamuk konulduğu için çok büyük mağduriyet yaşıyoruz. Çiftçilerimize buradan sesleniyorum. 2012 yılında kesinlikle naylon torbalar almasınlar, naylon torbalar ellerinde kalır.  Tarım il müdürlüğü emniyet ve jandarma tarafından hem taşıyan hem de mal sahibine cezalar yazılacaktır. Bu konuda Şanlıurfa pamuğunun değerini bulması için kendileri de ellerini taşın altına koysunlar. Yani her bir kilogram pamukta 20 – 30 kuruş Şanlıurfa pamuğu düşük fiyata satılmaması lazım. Şanlıurfa pamuğu beyaz altın diyoruz. Şanlıurfa pamuğu kaliteli bir pamuk ancak toplama esnasında ya da naylon torbalara konulduğu zaman kalite düştüğü için iplikçiler dışarıda bu malı almıyor” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.