banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Suriye Haliliye ABD

Organize Besi Bölgesinde Sona Gelindi


Konu ile ilgili olarak Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Sosyal tesislerinde bulunan toplantı salonunda Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organize Tarım Bölgeleri Daire Başkanı Yavuz Er, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Ekinci, Besi OSB Başkanı Abdullah Şıldır, Şanlıurfa Besi OSB kooperatif üyeleri katıldı.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa’da kurulacak olan Organize Besi Bölgesi’nin son bölümünde gerçekleştirilen çalışmalara katıldığını belirterek, Şanlıurfa’da göreve başladığında, besiciliğin yapıldığı mağaralar bölgesini gezdiğini ve yapılan işin zorluklarını gördüğünü söyledi. O bölgede çalışan insanların tankerlerle ve sırtlarında samanları tepelere taşıdıklarına şahit olduğunu anlatan Vali Güvenç, bu olayın kendisini yürekten etkilediğini söyledi. “Bu bir ayıp bu ayıbı bu güne kadar önleyememişiz şimdi özür diliyorum” diyen Vali Güvenç konuşmasını, “Ekmeğinizi belki 30 yıldır bu şekilde çıkarıyorsunuz, 50 yıldır böyle. 50 yıl değil 50 dakika bile olmaması gereken, günümüz şartlarına asla yakışmayan şu görüntüler 50 yıldır… Bu kadar ağır şartlarda bu işi başarmanız inanılmaz bir başarı. Buradaki alın terinize, helal rızık kazanma arzunuza, çoluk çocuğunuzu geçindirme adına yaptığınız bu mücadeleye ben çok büyük saygı duydum. Ama bu bir ayıptır bunu 50 yıl önleyememişiz. Çok şükür bu gün önleme noktasına gelmişiz. Besi organizenin yer tespiti yapıldı, en önemli handikaplardan birisi buydu. İmar planı, parselizasyonu bitti ve artık ihale aşamasına geldik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kendi bünyesinde yatırım programına aldığı ilk yer ve  1,5 milyon TL aktardılar. 1,5 milyon TL’de bayramdan sonra gelecek ve 3 milyon TL ile altyapı ihalesine çıkacağız” şeklinde sürdürdü.
Şanlıurfa’nın en önemli projelerinden birini görüşmek için toplandıklarını anlatan Vali Güvenç,  “Bu işin hakikaten başından beri emek veren Urfa’mızın değerli evladı müsteşarımıza, Bakanlarımıza ve organize olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Mağaralar Bölgesinde yapılan hayvan besiciliğinin bir de turizm yönünün olduğunu anlatan Vali Güvenç, “Göreceksiniz bu mağaralar, gelecekte Türkiye’nin dünya turizminin önemli noktalarından birisi olması noktasında çok önemli katkı sağlayacak. İnşallah siz orayı boşaltın, oraya müthiş bir yatırımla Urfa’nın zenginleşmesine gelişmesine ayrı bir katkı sağlayacağız” dedi.
Toplantıda Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli ise, Şanlıurfa’ da kurulacak olan Besi OSB’nin Bakanlıkça yatırıma alınan ilk ve tek Besi OSB olduğunu ve öncelikle Şanlıurfa ile bölge adına çok önemli olan bu projenin yatırım programına alınmasında emeği geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker’ e ve Şanlıurfa Milletvekillerinin verdiği katıklardan dolayı teşekkür etti.
Dr. Ferhat Şelli, Şanlıurfa-Çalışkanlar ve Koçören mevkiinde faaliyete geçecek olan projenin toplam 8 bin 300 dekar alana kurulacağını, bu alanda 5 bin metrekare alanda, her biri 200 baş hayvan kapasiteli 532 adet işletmenin kurulacağını söyledi. Dr. Şelli, toplamda 106 bin 400 baş hayvan kapasitesine sahip olacak olan projede 42 bin ton yıllık karkas et üretimi yapılacağını ve bu üretimin Şanlıurfa ilinde, diğer illerde ve yurt dışında pazarlanacağını, projede 5000 kişiye istihdam sağlayacağını dile getirdi. 2012 yılı sonunda temeli atılacak olan projenin toplam bütçesi 27 milyon TL olacağını ifade eden Dr. Ferhat Şelli, “3 yıl sonra yatırım tamamlanacak olan proje ime Şanlıurfa’da yetiştiriciler ve sanayiciler bir araya gelerek modern bir üretim faaliyeti yürütecekler. Hayvan besleme, hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı konularında daha teknik üretim modeli uygulanacak ve işletme karlılığının artacak. Makine, personel, altyapı gibi hizmetler ortak kullanılacak, işletme giderlerinin azalacak. Yatırımcılar AB ve Kırsal Kalkınma hibelerinden faydalanabileceği gibi ayrıca daha fazla istihdam sağlanacaktır. Proje için bakanlığımızca 1,5 milyon TL’si Şanlıurfa İl Özel İdaresine aktarıldı. Bir 1,5 milyon TL de bayramdan sonra aktaracağız ve bu yılın sonunda da bu işin temeli atılmış olacak” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda Vali Celalettin Güvenç ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, organize besi bölgesinin kurulmasında katkısı bulunanlara plaket verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.