banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren müthiş paket

 
Başbakan Davutoğlu, Ankara'da Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması konulu toplantıda sosyal hayata yönelik yeni paketi açıklıyor.
 
Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;
 
"Bugün açıklayacağımız pakette öne çıkacak başlıklar şöyle;
 
- Her bir anneye doğum yaptığı anda ilk çocukta 300, 2. çocukta 400, 3. çocukta 600 TL devletten yardım ulaşacak
 
- Kreş ve bakım evleri vergi teşviklerinden istifade edecek. Belediyelerin kreş, bakım evi kurma yükümlülüğü olacak
 
- Eşi doğum yapan işçi babaya 5 gün izin vereceğiz. Özürlü çocuk ebeveynine yılda 10 gün izin verilecek
 
5.5 YAŞINA KADAR KISMİ ÇALIŞMA İZNİ
 
- Çocuk 5,5 yaşına gelene kadar isteyen ebeveyne 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz
 
-Süt izninde 2 ay yarı zamanlı çalışma olacak. Yarı zamanda izinli sayılan sürenin ücretini devlet karşılayacak
 
-Doğum izninde geçen süre için derece-kademe ilerlemesi sağlanacak. Yarı zamanlı düzenleme yapılacak
 
-Ailelere sosyal destek verecek ekipler kurulacak. Bu projesi için 5 bin yeni personel alacağız.
 
-Aile sosyal destek projesinde 38 programla desteğe ihtiyacı olan bütün vatandaşlarımıza ulaşacağız.
 
-Doğuma bağlı yarı zamanlı çalışmada düzenleme. Doğum nedeniyle ücretsiz izinlerde derece kademelendirme uygulamasına gececeğiz. Burada ücretsiz bir uygulama olacak.
 
YARI ZAMANLI ÇALIŞMA
 
-Doğum nedeni ile yarı zamanlı çalışma konusunu çalışacağız. Anneler istemeleri halinde günlük 8 saat mesailerinin 4 saatini çocuklarının yanında geçirebilecek. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalanını devlet olarak biz karşılayacağız. 0-12 aylık çocukları evlat edineneleri de bu kapsama alacağız. Çoğul gebelik halinde bu süreler 1'er ay uzatlacak. Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu 300 saate kadar olacak.
 
BABALIK İZNİ
 
-Babalık izinlerini yeniden düzenleyeceğiz. İşçi eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması veya sürekli hastalığı olması halinde ebeveynlerden birine yılda 10 gün izin hakkı vereceğiz.
 
BELEDİYELERE KREŞ ZORUNLULUĞU
 
Kreş ve gündüz bakım evlerini arttırmak için bu kurumların teşvikden yararlanmalarını sağlayacağız. Bunlar pratik olarak hemen uygulamaya sokacağımız ve bunu da ifade edeyim bunun yasalaşması için bir kısmı herhangi bir yasaya gerek kalmadan uygulamaya geçirilecek bazıları ise yasalaştıktan sonra hayata geçirilecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma zorunluluğu getireceğiz.
 
Çocuklar bize emanettir. Annesinden veya babasından ya da her ikisinden mahrum kalmış çocuklar hepimizin çocuklarıdır. Onlara da sahip çıkmak adına normal şartlarda suç odakları tarafından kullanılmaya müsait hiç bir çocuk bırakmamaya kararlıyız.
 
EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINI ARTTIRACAĞIZ
 
Aile eğitim programlarını yaygınlaştıracağız. Evlilik yeni bir hayata geçiş sürecidir. O aşama öncesi gençlerimiz istemeleri halinde bu eğitimden geçebilirler.
 
Aile ve bebek dostu kültürel alanlar oluşturacağız. Ev ziyaretlerinde bebek var gelemiyorum argümanı olmayacak şekilde anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler getireceğiz bu AVM'ler dahil her yerde evdeymiş gibi rahat edecek bir ortam oluşturmaya çaba göstereceğiz.
 
Engelliler için zaten devrim gibi çalışmalar yaptık, yapacağız.
 
Yaşlalırımızın sayısından artmasından rahatsız değiliz ama mesele genç nüfus azalmasın, ekonomi dinamizmini kaybetmesin, yaşlılarımızda topluma sahip çıkabilsin. Yaşlı hizmet merkezleri oluşturacağız burada da onların sayısını arttıracağız.
 
ÇEYİZ HESABI YAPACAĞIZ
 
Çeyiz hesabı yapacağız. Anadolu'da bir çocuk doğduğunda bir ağaç dikilir. Bu kez biz ebeveynleri tasarrufa teşvik edeceğiz. "Mobilyaları nasıl alacağım?" düşüncesinden aileleri kurtaracağız. Ebeveynlere çeyiz hesabı düşünüyoruz. Doğumu müteakip 18 yaşından sonra kullanılmak bir tasarruf hesabı açacağız. Ortalama yüzde 15 olarak devlet de katkı yapacak. Aile 18 yaşa kadar 100 bin biriktirdiyse, devlet 15 bin lira katkı yapacak. Bu örnek bir rakam. Gençlerimizin iş, eş, aşının olması için katkıda bulunacağız.
 
 
KADINA VE ÇOCUĞA ŞİDDETİ ÖNLÜYORUZ
 
Şiddet her yerde kötüdür, dün Fransa'da olduğu gibi ama en affedilemez şiddet aile içinde kadına ve çocuğa karşı şiddettir. Ailenin esası muhabbettir. Her şeyi bir diğeri için verebilme kararıdır. Dün, mültecilerden AFAD'ın yıldönümü dolayısıyla mülteci kamplarından gelen etkilenmiş çocuklarla beraberdik. Her biri bize sarılırken anne ve babasından gördüğü şefkati bizde görmek istiyor. Devlet olarak tedbir alacak, bütün topluma yayılması çabasını da sürdüreceğiz. Bu programla kadınlarımızın aile sorumlulukları için kolaylıklar getiriyoruz, anne olanların işlerini kaybetmeleri veya işlerinde kademe kaybına uğramaları gibi negatif sonuçları ortadan kaldırıyoruz. Herkes bunu iyi anlamalıdır. Aileyi destekliyoruz, kadının istihdama katılımını da destekliyoruz.
 
KADININ İSTİHDAMA KATILIMINI DESTEKLİYORUZ
 
İşte bu yeni Türkiye daha sorun çıkmadan pozitif bir yaklaşımla gelecek 10-20-50 yılını görecek bir Türkiye. Bir gün nüfus dinamizmini kaybettikten sonra alınacak tedbirler, tedbir olmaktan çıkar. Şimdi biz, 2023'te yüzde 10'un üzerine çıkacak olan yaşlanma nisbetini şimdiden kontrol altına alabilmek teşvik etmek anneleri teşvik etmek, annelere ve kadınlara gösterilmesi gereken saygıyı gösterebilmek için bu paketi bütün boyutları iel açıkladık. Önümüzdeki 2 ay içinde bütün uygulamalar başlayacak. Bir kez daha buradan annelerimize ve babalarımıza muhabbet ve saygılarımızı iletiyoruz.
 
Bu projeler en kısa zamanda uygulamaya geçirilecek. Aile korumak ve nüfus dinamizmini korumak için harekete geçeceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.