banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Koltuk sektörü canlandı

Yabancı firmaların elindeki 4.5 milyon liralık koltuk pazarı 10 kat büyüyecek...

Sürücüler dikkat! Eğer aracınızda 12 yaşa kadar çocuk taşıyorsanız, trafik polisi her an sizi durdurabilir. AB'ye uyum için değiştirilen Trafik Yönetmeliği ile 1 Haziran'dan itibaren çocukların özel koltuklarda seyahat etmesi zorunlu hale geldi.

Kurala uymayanlara 60 liradan başlayan cezalar kesiliyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle geçen 2 gün içinde polis, yüzlerce araca 'çocuk koltuğu' cezası yazdı. Yasaya göre boyu 135 santimetreden ve kilosu 36'dan düşük olan tüm çocuklar özel koltuklarda oturmak zorunda. Uygulama ile çocuk koltuğu pazarı da canlanmaya başladı. Ağırlıklı olarak yabancı firmaların elinde olan sektörde koltuk fiyatları 70 liradan başlayarak, bin 750 liraya kadar çıkıyor. Bir firmanın pazarlama müdürü Hasan Erdemir, son dönemde talebin arttığını, en çok 500 liralık koltukların satıldığını belirtti.

 *12 yaşına kadar 3 koltuğa ihtiyaç var
 *Bir bebek 36 kilogram oluncaya kadar (12 yaş) 3 koltuk kullanıyor.
 *İlk grup, 9 aya kadar kullanılıyor ve araca ters konuluyor.
 *9 aylıktan 3.5 yaşa kadar ise ikinci grup koltuk kullanılıyor. Bunlar sürüş istikametine konuluyor.
 *3.5 yaş ile 12 yaş arası koltuklar ise doğrudan emniyet kemerine bağlanıyor.

Yaş ve kaliteye göre değişiyorÇocuk koltuğu fiyatları yaş durumu ve kalitesine göre farklılık gösteriyor. Uzmanlar seçim yaparken çocukların vücut yapıları ve kilolarının önemli olduğunu, yanlış koltuğun yarardan çok çocuğa zarar vereceğini belirtiyor.

Pazar 10 kat büyür14 milyondan fazla motorlu taşıtın olduğu ve yılda 1 milyon 400 bin bebeğin dünyaya geldiği Türkiye'de, koltuk pazarının 10 kat büyümesi bekleniyor. Şu anda yılda 40 bin adet çocuk oto koltuğu satılırken, bu rakam pazarın büyümesiyle 400 bine çıkacak. Sektör temsilcileri pazarın yıllık hacminin de 4.5 milyon liradan 45 milyon liraya çıkmasını beklediklerini belirtiyor. Pazarın ilk etapta hızla büyümesine, özellikle 18 bini İstanbul'da olmak üzere toplam 90 bin taksi, yine 6 bin 200'ü İstanbul'da bulunan 20 bin hatlı minibüs ve 33 bin servis aracı neden olacak.

Bin 750 liraya kadar çıkıyorKoltuk fiyatları 70 liradan başlıyor, bin 750 liraya kadar ulaşıyor. Pazarın yüzde 83'ü ithal markaların elinde. Tek yerli marka Pilsan'ın rekabet ettiği pazarda, Bebe Confort, Recaro, Maxi Cosi, Britax Römer, Concord, Chicco, Kraft, Nania, Baby Max, Koala, gibi ithal firmalar öne çıkıyor.

Otobüslerde zorunluluk yok
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Rüştü Terzi, çocuk koltuğunun otobüslerde zorunlu kılınmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bunun yerine çocuklar için emniyet kemeri zorunluluğu getirildi. Eski kanuna göre 0-6 yaş çocuklar anne ya da baba kucağında gidebiliyorlardı. Bu durumda 0-6 yaş çocuğa emniyet kemeri takılacaksa koltuk satmak zorundasınız. Bu da yeni bir maliyet." Haber7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.