banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Balıklıgöl Mehmet Tahir Güllüoğlu Guy Lucien Michel Landel Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ŞUTSO) Mehmet Yetim

Garibanın ekmeğine kota olmaz

Zafer Çağlayan yönetimindeki Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yayımladığı ve 10 binlerce kağıt toplayıcısını sıkıntıya sokan “hurda kağıt ve aliminyumun ihracatına kota” genelgesine tepkiler sürerken, yetkililerin ilgisizliği dikkat çekiyor.

Genelgeden önce hurda kağıt ihracatında bugüne kadar herhangi bir kota sınırlaması yoktu. Genelge ile bu işten ekmek yiyenlerin kazançları yarı yarıya düştü. Söz konusu kotadan en fazla zararı ise sayıları 10 bin civarında tahmin edilen kağıt toplayıcıları oldu. Kağıt toplayıcılarını, dış ticareti ve çevreyi olumlusuz etkileyen genelge, herkesi perişan etti.

“GARİBANA VURULAN DARBENİN KARŞISINDAYIZ”


Akit'e konuşan Türkiye Demir ve Kağıt Geri Dönüşümcüler Birliği Genel Başkanı Mükerrem Levent, gariban insanların emeğinin heba edilmesine karşı olduklarını söyledi. Levent şöyle konuştu: “Bu eğer bizim geri dönüşümdeki kazanımları hiçe sayacak bir durum olursa, durumuzu sarsacak bir uygulama olursa elbette ki itiraz ederiz. Yurt dışının çöplerini de kabul etmiyoruz. Yurt dışında zor bulunan mamuller eğer dışarıya ihraç edilmiyorsa büyük bir sıkıntı meydana gelir. Bu konuda milli duruşumuzu sergileriz. Her şeyin garibanın lehine olması için elimizden geleni yaparız. Garibana vurulan darbenin karşısındayız. Çünkü bizim birliğimizin kuruluş amacı toplayıcıları korumak. Geri dönüşüme çalışan o fedakar insanların emeğinin heba edilmesine karşıyız. Bu konudaki görüşlerimizi Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'a ileteceğiz. Sayın Çağlayan'dan yanlışın düzeltilmesini talep edeceğiz.”

TARAFLARA DANIŞILMADAN YAYINLANDI


TÜDAM Dönüşebilen Ambalaj Malzemeleri Toplayıcı ve Ayırıcıları Derneği Başkanı Ekrem Demircioğlu da hurda kağıt ihracatının şartlarının zorlaştırıldığını söyledi. Demircioğlu, “İthalatında ihracatında zorlukları da vardır. Düzenleme mutlaka bir sebebe dayanmış olabilir ancak bu konunun tarafları davet edilerek danışılsaydı faydalı olurdu. Çünkü bu konudaki firmalar, önceden anlaşma ve sözleşmeler yapmış olabilirler. O nedenle bir anda yasaklandığı zaman evdeki hesap çarşıya uymadı” dedi.

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Bakanlığın, düzenlemeden sonra firmaları çağırıp bilgi verdiğini belirten Demircioğlu, “Taraflar, dinlenip karar alınsaydı o zaman bu işi yapan firmalar bu kadar zararı olmazdı. Bakanlık tarafları düzenlemeden sonra çağırıp alanlarla satanları dinledi. Kendilerine yöneltilen soru ve sorunları not aldılar. Umarım bu konuda aklıselim ağır basacak ve düzenlemeler tekrar gözden geçirilecektir. Yoksa bu dönemde malı olanlar, planını buna göre yapmış olanlar büyük risktedir” diye konuştu.

“EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELDİK”

Kota kararı en çok sokaklarda gece gündüz, soğuk sıcak demeden kağıt toplayan kağıtçıları vurdu. Gazetemize konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kağıt toplayıcısı, kağıt fiyatlarının 2 aydır çok düşük düzeylere indiğini belirterek, “Kazancımız yarı yarıya düştü. Ekmeğimizi çöpten çıkarıyoruz. Ancak evimize ekmek götüremez hale geldik. Hurda kağıt ihracatının önünü açacak ve fiyatların artacağı bir düzenleme bekliyoruz” dedi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Genelgeyi yayımlayan Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri ise soruları ve sorunları görmezden geliyor. İşte mağdurların yetkililerden cevap beklediği sorular: “Hurda kağıt ve aliminyum ihracatına neden kota kondu? Söz konusu kotanın ihracatı olumsuz etkilediği ve sektörden ekmek kazanan binlerce insanı mağdur ettiği biliniyor. Bu konuda bir önlem alındı mı veya alınacak mı? Geri dönüşüm ve çevre kirliliğine engel olan bu sektörün yeniden canlanması için yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”

Hasan Tosun / Yeni Akit


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.