banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Cenk Antalyaspor

GAP Eylem planı rötar yaptı, köylüler şaşkın VİDEO

GAP eylem planında yapılanda yapılan değişiklik ile Şanlıurfa’nın fıstık diyarı olan yerleşim yerlerinin suya kavuşması bir başka bahara kaldı. Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar olayın takipçisi olacaklarını ve sorunu çözeceklerinin söyledi

2008-2012 GAP Eylem Planı’nda yer alan proje bilinmeyen bir tarihe ertelenerek 2014-2018 eylem planında yer almadı.40 yerleşim yerine suyun ne zaman verileceği ise bilinmiyor.

Bölgede bulunan 2 milyon fıstık ağacının ve binlerce çiftçinin kaderi suyun akıtılmasına bağlı. Bölge çiftçisi yetkililerden gelecek müjdeli haberi bekliyor.

Projenin ertelenmesinden olumsuz etkilenecek olan Hilvan ilçe yolları üzerinde bulunan başta Akziyaret, İlhan, Hamurkesen, Külünçe, Bölücek, Tülmen, Sakça Ve Başören gibi yerleşim birimleri yapılan değişiklikle sulama suyun gelişi bilinmeyen bir tarihe ertelendi

Suyun en erken 2020 yılından sonra yapılacak değerlendirme sonrası verilebileceği ileri sürülüyor. Bölgede bozkır alanlar sınırlı olduğu için hayvancılık yapamayan köylünün tek geçim kaynağı çiftçilik. Yörede 2 milyon fıstık ağacı bulunuyor.

Türkiye’de son yıllarda fıstık ihtiyacı karşılanamadığı için yurt dışından ithalat yoluna gidiliyor. Kısa süre öncesine kadar Atatürk Barajı suyunun ovaya akıtılmasını bekleniyordu.

2008-2012 GAP Eylem Planı’na göre, adı geçen yerleşim birimlerine su verilecekti. Ancak son anda yapılan değişiklikle suyun ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.

Söz konusu yerleşim birimlerindeki 2 milyon fıstık ağacına su ulaştırılması halinde on binlerce ton fıstık verimi alınarak ülkenin fıstık ithalatında dışa bağımlılığının tamamen ortadan kalkacağı ileri sürülüyor.

Çiftçiler ithalat yoluyla fıstık alınması yerine türkiye çiftçisine sahip çıkılarak eldeki mevcut fıstıklık alanların değerlendirilmesini ve devlet desteğini yanlarında görmek istediklerini savunuyor.

Son olarak yaşanan Urfa fıstığı krizi nedeniyle Ankara’da olağanüstü toplanan gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı yetkilileri son çare olarak gerekirse dış alım yapılabileceğini kararlaştırmıştı. Çiftçiler ise eldeki üretici ve fıstık ağaçlarına sahip çıkılmasını istiyor.

 

Kanalurfa

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.