banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Suriye Haliliye ABD

Esnaf: Tüm sermayemizi tükettik

Türkiye’nin son bir yıl içerisinde siyasal belirsizlik ve artan şiddet olayları yüzünden ekonomik krizin içerisinde bocaladığını ifade eden Adanalı tekstil esnafı, “İstikrarsızlık yüzünden iş yapamaz hale gelmiştik. Çoğu esnaf siftah etmeden işyerini açıp- kapatıyordu. Borçlar ödenemediğinden piyasada para da dönmüyordu. Bu süreçte tüm sermayemizi tükettik. Seçimlerin ardından artık bunun son bulmasını ümit ediyoruz.”diye temennide bulundular.  

Esnaf, içinde bulundukları ekonomik krizden kurtulabilmek için kendilerine uzun vadeli faizsiz kredi imkanı sağlanmasını istediler.

7 Haziran seçimleri öncesi başlayan belirsizlik ve ardından artan şiddet olaylarının kendilerini çok zor durumlara düşürdüğünü ifade eden tekstil toptancısı Hanifi Özoğul, “2014 yılının sonlarına doğru durma noktasına gelen piyasada tam bir kriz yaşadık. Dolar yüksek olunca aldığımız mal elimizde kaldı. Sattığımız malın parasını da toplayamadık. Bayramlarda da satışlarımız yerinde saydı. Tekstil esnafı son bir yıl içerisinde sermayesini tüketti. İnşallah yeni dönemde siyasal belirsizliğin son bulacağını ve içerisinde olduğumuz krizi atlatmayı ümit ediyoruz.” dedi.

“Siyasi belirsizlik yüzünden esnaf iş yapamaz hale geldi”

Son dönemde esnafın kara kara düşünür hale geldiğini belirten Mustafa Aka, “Siyasi belirsizlik yüzünden esnaf iş yapamaz oldu. Esnaf ilerisini göremediği için temkinli hareket edip mal almayınca tekstil toptancısının da işleri durdu. Özellikle şiddet olaylar ve ardından oluşan güvensizlik ortamı yüzünden batı esnafı, Doğu ve Güneydoğu esnafına borç mal vermeye korkar oldu. İç piyasa durunca borcumuzu ödeyemez olduk.”diyerek durumlarını özetledi. Duran işlerinin, oluşacak güven ortamıyla yeniden hareketlenmesi için dua ettiklerini ifade eden Aka, siyasileri yeni krizlerin çıkmaması için sorumlu davranmaya çağırdı.

“Esnaf borcunu ödeyince kimsenin kimseye itibarı kalmadı”

Diğer bir tekstil toptancısı Mehmet Ali Alyaprak da, siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan zararın en çok esnafı vurduğunu söyledi. Son 6 ay içerisinde Adana’da birçok esnafın iflas ettiğini vurgulayan Alyaprak, “Son dönemde mal alıp satamaz hale geldik. Esnaf borcunu ödeyince kimsenin kimseye itibarı kalmadı. Bu sıkıntıların bir an önce bitmesini umut ediyoruz.” diye konuştu.

Giyim mağazası sahibi Selim Bozdemir ise, artan döviz ve altın fiyatlarının borçlarına borç eklediğini söyledi. Vatandaşın alım gücünün zayıflamasından ve siyasi belirsizlikten dolayı işlerinin durduğunu dile getiren Bozdemir, “Son aylarda bir kriz yaşandı. Belirsizlik ortamı ve bu krizin bir an önce son bulması için yeni kurulacak hükümetin esnafa destek vermesini istiyoruz.”ifadelerini kullandı.

Adanalı tekstil esnafı son olarak, içinde bulundukları ekonomik krizden kurtulabilmek için kendilerine uzun vadeli faizsiz kredi imkânı sağlanmasını istediler. (Ayhan Kaya - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.