banner2
Öne Çıkanlar haber Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Ağdaş müzik Kasr El Vatan Sarayı Ceyhanspor

Ertekin; Tarımda eski kafa değişmeli

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, ,"Şanlıurfa'nın önemli ve büyük bir potansiyeli var. Ancak herkes kafasına göre takıldığı için memleketimizde bir şeyler olmuyor. Bu kafayı değiştirmemiz gerekiyor."dedi

Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörlüğünün Dedeman Otelde düzenlediği tanıtım toplantısında konuşan ŞUTSO Başkanı Ertekin,

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme hibelerinin verildiği 20 il içerisine Şanlıurfa'nın da girmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Et, Süt, başta olmak üzere kurulacak olan mikro işletmelerle uygun görülen yatırımlar en az 15 bin avro, en fazla 3 milyon avro verileceğinin anlatıldığı toplantıda ŞUTSO Başkanı Ertekin, Şanlıurfa'ya düşenin bunu iyi değerlendirmek olduğunu vurguladı.

Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek amacıyla 2007–2013 yılları arasında toplam 1 milyar 165 milyon Avro'yu hibe olarak 20 ilde kullandırması hedeflendiğini hatırlatan ŞUTSO Başkanı Ertekin, bu rakama faydalanıcı katkısı da ilave edildiğinde yaklaşık 2,5 Milyar Avro'luk bir yatırımın gerçekleştirilmesinin planlandığının anlattı. Bu paranın yerinde doğru, etkin ve sürdürülebilir yatırımlara dönüşmesini istediklerini aktaran ŞUTSO Başkanı Ertekin, "Şanlıurfa'nın önemli ve büyük bir potansiyeli var. Ancak herkes kafasına göre takıldığı için memleketimizde bir şeyler olmuyor. Bu kafayı değiştirmemiz gerekiyor. Kafamızı çalıştırırsak bu büyük potansiyelimizi iyi kullanacağımıza ve bunu başaracağımıza inanıyorum. Şimdi 20 ile 1 milyar 165 milyon avro hibe aktarılıyor. Bu iller arasında Şanlıurfa'da bulunuyor. Tarım Bakanlığı Şanlıurfa'ya ve bölgeye çok önem veriyor. Tabi bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyor."ifadelerini kullandı

ŞANLIURFA'DA 9 SEKTÖRE YÜZDE 50 HİBE VERİLECEK

Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci, Şanlıurfa'da 9 sektörün destekleneceğini ifade etti.  Bunlar arasında,  Süt üreten tarımsal işletmeler, Et üreten tarımsal işletmeler (kırmızı et),  Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması (kırmızı et), Üretici gruplarının kurulması, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, Kırsal turizm, Kültür balıkçılığının geliştirilmesinin bulunduğu belirten Ekinci, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının da söz konusu hibelerle desteklenmesi için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına teklif de bulunduklarını dile getirdi. Ekinci, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'nın talimatları doğrultusunda TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğünün sektör analizleri yapmaya başladığını ve Kasım 2010 da IPARD Program değişikliği için Komisyona teklif de bulunulacağını söyledi.

DR.ŞELLİ ŞANLIURFA'YA VERİLEN DESTEK VE HİBELERİ ANLATTI

Geçtiğimiz yıl içerisinde Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme programında Şanlıurfa'nın 30 milyon TL hibe ile 152 tesis kurduğunu söyleyen Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, bununla bin 500 ailenin istihdam edildiğini belirtti. Ayrıca 54 kooperatifin de 45 milyon TL ile desteklendiğinin altını çizen Şelli, bine yakın makine ekipman desteğinde ise 11,5 milyon Tl hibe verildiğini açıkladı. Basınçlı sulama sistemleri yatırımlarından 80 bin hektar alanın faydalandırıldığını dile getiren Şelli şöyle konuştu;"Şanlıurfa'nın geniş, verimli alanlarında yetişen zengin ürün yelpazesi ve çeşitliliği ile hayvancılık, organik tarım potansiyeli beklide en önemlisi genç ve girişimcilik ruhu gerek Türkiye'de gerek bulunduğu coğrafyada çıkmalıdır ve çıkacaktır. İnşallah GAP eylem planı çerçevesinde 2012 yılında 1 milyon hektar alan sulanacak. Bunun 500 bin hektarı Şanlıurfa'da. Bir yandan da 2 milyon hektar arazinin toplulaştırması yapılacak. Ceylanpınar TİGEM arazilerinde de bin 400 kuyu bulunuyor. Şanlıurfa için bir vizyon ortaya koyuyoruz. Kargo havaalanımız hazır. Otobanımız açıldı. Hükümetimizin komşuları ile vize muafiyeti ve açılımı,  Akçakale Gümrük Kapımızın daha aktif hale gelmesi Şanlıurfa'yı tarıma dayalı sanayi yönünden ihracat üssü yapacaktır. Önümüzdeki günlerde Şanlıurfa'da Türkiye'nin 10s önemli tohumculuk firmasını buraya getireceğiz ve burada bir toplantı yapacağız. Ayrıca Körfez ülkelerinin Tarım Bakanlarını davet edeceğiz. Onları da buraya getireceğiz."

dedi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.