banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Dedaş’tan destekleme açıklaması

Üstün: Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasına” dair Bakanlar Kurulu kararı var” dedi.

 İşte yapılan o açıklama; Dicle elektrik, yaptıkları kampanya ile güneydoğu bölgesi’ndeki çiftçilere Türkiye’nin en ucuz elektriğini kullanma imkanı sunduklarını, ülkede başka hiçbir çiftçinin bu rakamlarda elektrik kullanamadığını aktarıyor. yine bazı tarım sivil toplum kurumlarının gerçekleri saptırarak çiftçiyi yanlış yönlendirdiklerini ifade ediyorlar.

Dicle Elektrik Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Gökay Üstün, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasına” dair Bakanlar Kurulu kararı hakkında açıklamalarda bulundu. DEDAŞ Sözcüsü Üstün, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren uygulama ile birlikte başlattıkları Helalleşme Kampanyası ile birlikte büyük bir fedakârlık ortaya koyarak, bölge çiftçisine pozitif bir ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi.

TARIMSAL SULAMADA KAÇAK ORANI % 95’İN ÜZERİNDE

Bakanlar Kurulu kararının sadece Dicle Elektrik’in hizmet verdiği bölgedeki çiftçileri ilgilendirmediğini ifade eden Üstün, kararın Türkiye genelinde tarımla uğraşan bütün çiftçileri kapsadığını dile getirerek, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) göre 33 bin çiftçiyi kapsayan helalleşme kampanyasından yararlanmak isteyen borçlulardan, elektrik borçlarının tamamı yerine sadece yüzde 25’lik kısmını talep ediyoruz. Bu bölgemizde üretimin devam etmesi açısından önemli bir fırsattır” diye konuştu. Güneydoğu Bölgesi’nin 6 ilinde yıllık elektrik tüketiminin 20 milyar kilovat olduğunu ifade eden Üstün, bunun 4 milyarının tarımsal sulama yapan 33 bin çiftçi tarafından tüketildiğine dikkat çekti. Bu tüketilen 4 milyar kilovat enerjinin toplam kayıp kaçak oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu kaydeden Üstün, kayıp kaçağın en fazla tarımsal sulama yapan çiftçiler tarafından yapıldığını vurguladı.

BAZI ÇİFTÇİ STK’LARININ AÇIKLAMASI GERÇEK DIŞI

Gökay Üstün, geçtiğimiz günlerde bazı çiftçi sivil toplum kurumlarının yaptıkları açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı: “Bazı çiftçi sivil toplum kurumları yaptığımız kampanya ile bölge çiftçisine Türkiye’nin en ucuz elektriğini kullanma fırsatı verdiğimizi görmezden geliyorlar. Yüzde 75 indirim yapıyoruz. Türkiye’de böyle bir indirim olan bölge yok. Yine geçtiğimiz yıllara ait bir elektrik bedeli almayacağımız gerçeğinizi de görmezden geliyorlar. Geçmiş yıllara ait borçları çiftçinin alınmıyor. Bunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”

SADECE DİCLE’YE ÖZEL BİR KARAR DEĞİL

Dicle Elektrik olarak dağıtım bölgesinde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnaklı çiftçilerden ‘Helalleşme Kampanyası’ ile birlikte borçların yaklaşık yüzde 75’inin alınmadığını vurgulayan Üstün, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında kesinlikle bölge ismi zikredilmediğini, iddia edildiği gibi bu kararın bölgeye özgü çıkarılmadığını ve ülke genelindeki elektrik kullanarak tarımsal sulama yapan tüm çiftçileri kapsadığının altını özellikle çizdi. Üstün, şöyle dedi:

“Biz Dicle Elektrik olarak, çiftçilerimizden geçmişe ait borçlarını istemiyoruz. 2014 tüketimi için de tükettikleri enerjinin sadece yüzde 25’ini talep ederek, borçlarının geriye kalan yüzde 75’lik kısmına af uyguluyoruz ve siliyoruz. Bakanlar Kurulu’nun bu kararı bu bölge için aldığı algısı yanlış. Bu karar ülke genelinde yaşayan tüm çiftçileri kapsıyor. Buna göre de diğer bölgelerdeki çiftçiler, bulundukları yerlerdeki enerji şirketleri herhangi bir indirim uygulamadığı için, tarımsal sulamaya ait elektrik borçlarının yüzde 100’ünü ödemek zorundalar. Aksine bizim bölgemizdeki çiftçilere borçlarının yüzde 25’ini ödeme imkanı sağlayarak, onlara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Sonuç olarak parasını ödeyerek aldığımız elektriği, bölgemiz çiftçisine bu kampanya dâhilinde 4’te bir fiyatına veriyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.