banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Sanlıurfa Haberleri

Çiftçilere pamuk entegre mücadelesi anlatıldı

Kızıltepe(Qoser) Doyuran (Tİltêmikê) köyünde çiftçi tarla okulu projesi kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik pamuk entegre mücadele sistemi eğitimi verildi. Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesindeki uzmanlar tarafından tarlada uygulamalı olarak verilen eğitime, İl Tarım Müdürü Bekir Kılıç, İlçe Müdürü Nevvaf Kalkan, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Programla ilgili konuşan Mardin Tarım İl Müdürü Bekir Kılıç, “Bu programın temel amacı tarımsal üretimin asli unsuru olan üreticilerimizin, çiftçilerimizin ihtiyacı olan teknik bilgileri etkili yol olan, uygulamalı uzman ekipler tarafından tarlada bire bir göstermektir. Teknik bilgilerin defterde kitaplarda kalması bir anlam ifade etmiyor.  Önemli olan bu bilgileri uygulamalı olarak çifti ile paylaşmaktır.”dedi.

Entegre mücadele araştırma konusunda bilgi veren ekip uzmanı Sedat Eren ise, Diyarbakır Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde uzman koordinatör ekipleri tarafından Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde pamuk entegre mücadele araştırma konusunda uygulamalı teknik bilgiler verildiğini belirtti.

Eren “Pamuk entegre mücadelesinin hem işleyişi hem de eğitim şekli değişti. Daha önce biz eğitimi dört duvar arasında yapıyorduk. Fakat zamanla bunu çok da faydalı olmadığını gördük. Her entegre mücadelesinin kısa süreli bir eğitimi var bunlardan bir tanesi tarla okulu eğitimidir. Tarla okulundaki eğitimdeki gayemiz pamuk üreticisi çiftçilerle tarlada uygulamalı bir şekilde karşılaşılan sorunları görmek ve bunlara yönelik çözüm üretmektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de pamuğun yüzde 60’ının bu bölgede üretildiğini belirten Eren “Dolayısıyla ülke üretiminin büyük bir kısmını bu bölge üretiyorsa bu bölgenin her konuda pamuk üretiminden satışına pazarlayışına ve hatta mamule dönüşmesine kadar büyük bir hak sahibi olması lazım.”dedi.

Tarladaki faydalı böceklere karşı ilaç kullanıldığını ifade eden Eren, “Bu doğru bir uygulama değildir. İlaç satıcıları faydalı böcekleri tahtakuruları diye lanse edip çiftçilere ilaç attırıyor, alakası yok. Eğer bir ziraat mühendisi, bir danışman bu hatayı yaparsa halka misali ard arda hepimiz sorumlu oluruz ve üreticimize de zarar vermiş oluruz. Buradaki ziraat mühendislerine danışın cevap alamazsanız bize ulaşmaya çalışın, size yardımcı olmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

Tarım İlçe Müdürü Nevvaf Kalkan, Diyarbakır Tarımsal Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanlar tarafından çiftçilere tarla içinde uygulamalı eğitim verildiğini belirtti. (Masum Erden-İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.