banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Bakkallara sigara uyarısı

Tütün ve tütün mamülleri yasasında yapılan değişiklik nedeniyle Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun’dan esnaflara bilgilendirme konusunda uyarı geldi. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun “Geçtiğimiz günlerde yasalaşarak yürürlüğe giren Tütün ve tütün mamüllerinin satılmasına yönelik kanunla ilgili olarak esnaflarımıza yapılacak herhangi bir denetimden dolayı zor durumda kalmaması için istenilen kurallara uyulması gerekmektedir. Aksi taktirde yüksek miktarlarda para cezası kesilecektir. Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre tütün ürünleri, dükkânın görünmeyen bölümünde küçüklerin ulaşamayacağı raflarda satılacak. Uygulama sıkı denetimlerle başlıyor. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Yönetmelik, altı aylık geçiş sürecinin ardından resmen yürürlüğe girdi. Buna göre, tütün ürünleri, işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı şekilde satılacak. Yetkililer tedbirin sigarayı bıraktırmaktan çok sigaraya başlanmasının önlenmesine yönelik olduğunun altını çizen yetkililer "Şimdiye dek tedbirlerin olumlu sonuçlarını gördük. Bu konuda uyarı yayınlayacağız. Ekiplerimiz ceza kesme yetkisinde olan hususları denetleyerek TAPDK'ya bildirecek" diye konuştu.

 

Tütün mamülleri dışarıdan bakıldığında görülmeyecek şekildeyse kapalı dolaba gerek yok, Rafları girişten görünmeyecek şekilde satılacak.

Yeni yönetmelik neler getiriyor?

TÜTÜN mamulleri, işyerlerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınarak çalışanların denetimi altında bulundurulacak.

İŞYERİNİN fiziki koşulları sebebiyle ayrı satış bölümü oluşturulamaması durumunda tütün mamulleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin ulaşamayacağı satış ünitelerinde satışa sunulacak.

HERHANGİ bir satış ünitesinin bulunmadığı ya da satış ünitesinin sığamayacağı kadar küçük alanlarda satış yapan perakende satıcılar tütün mamullerini görünür yüzü şeffaf olmayan dolaplarda bulunduracak.

SATIŞ üniteleri yazılı, görsel, işitsel unsurlar içermeyeceği gibi, reklam içerikli ibareleri taşımayacak, birden fazla renkle tasarlanmayacak.

TÜTÜN mamulleri, çocuk dergi, kitap ve yayınları, kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar, cips, çikolata, şekerleme gibi çocuklar tarafından tüketilen ürünlere bitişik alanlarda satılamayacak.

İŞYERLERİNDEbirden fazla alanda sigara satışa sunulamayacak. Düzenlemelerin ihlali halinde satış belgesi iptal edilebilecek

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.