banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun inisiyatifiyle Batı Balkan ülkeleri ile Türkiyedeki basın özgürlüğü masaya yatırıldı

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, 2010 genişleme paketi Türkiyede medya ve ifade özgürlüğü konusunda gerileme yaşandığını gösteriyor. Gelişmelerden çok endişeliyiz dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun inisiyatifiyle yapılan ve Batı Balkan ülkeleri ile Türkiyedeki basın özgürlüğünün masaya yatırıldığı Sesini Yükselt başlıklı konferans Ankaranın giderek ciddi bir boyut kazanan imaj erozyonuyla karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. Toplantı konu itibarıyla türünün ilk örneği olmasa da Türkiye basın özgürlüğü konusunda ilk kez Batı Balkan ülkeleriyle aynı kefeye konuldu.

Herhangi bir Türk gazetecinin konuşmacı olarak davet edilmediği konferansta eleştirilerin ana hedefinde Balkan ülkelerinden çok Türkiye yer aldı. Konferansta öne çıkan mesajlar şunlar:
Stefan Füle (AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi): 2010 genişleme paketi medya ve ifade özgürlüğü konusunda duraklama ve daha da kötüsü gerileme yaşandığını gösteriyor. Gelişmelerden çok endişeliyiz. Bu özgürlükler Kophenag kriterlerinin ana unsurları arasında yer alıyor. Cezaevindeki gazeteciler konusunda şeffaflık eksikliği var. Neden ve hangi temelde suçlandıkları bilinmiyor. Türkiyede basın özgürlüğü ve gazetecilerin durumu daha büyük bir tablonun parçası.

Dunja Mijatovic (AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi): Tablo hiç de pembe değil ve durum çok endişe verici. Türkiyede yaşananlar öfke uyandırıcı. Türk yetkililerin AGİTle işbirliğine gideceklarini açıklamaları ise olumlu bir gelişme.

NEDİM - AHMET ELEŞTİRİSİ

Jerzy Buzek (Avrupa Parlamentosu Başkanı): Bir toplumun demokratik sayılması için sadece oy kullanma hakkının bulunması yeterli değil. Özgür ve çoğulcu medya da gerekli. Türkiye ve Batı Balkanlardaki bağımsız basından geri gidişi kabul etmek mümkün değildir.

Neelie Kroes (AB Komisyonu Başkan Yardımcısı): Medya ve ifade özgürlüğü inandıklarımızın temel taşlarıdır. Türkiyede son günlerde internet filtreleri tartışılıyor. Bu çok endişe verici.

Jean François Julliard (Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri): Türkiye basın özgürlüğünde 138. sırada. Yargı gazetecileri genelde terörist olarak görüyor. Ahmet Şık ve Nedim Şener akla gelen ilk iki isim. Bu isimlerin cezaevinde hiçbir işi yok.

Remzi Lani (Arnavutluk Medya Enstitüsü): Türkiyede yaşananları gördüğümüzde Bizdeki durum o kadar da kötü değilmiş duygusuna kapılıyoruz.

Ahmet Abakay (Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı): Basın ve ifade özgürlüğü çok ağır baskı altında. Bu bir kaç aylık değil 8 yıllık bir sorun. Basılmayan kitabın taslağı bile toplatıldı. Korku iklimi yaratıldı. AB de gazetecilere açık destek vermedi ve tavşana kaç tazıya tut dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.