banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haliliye Türkiye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Arı yetiştiricileri dernekleşmek için toplandılar

Kozluk’ta Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan arıcılık kurslarında arı yetiştiriciliği belgesi alan arıcılar, halk eğitim merkezi konferans salonunda bir araya gelerek toplantı düzenledi.

Toplantıya  Batman GAP Tarımsal Yayım ve Eğitim Projesi (TEYAP) koordinatörlerinden Batman İl Koordinatörü Ahmet Menekşe, Batman Siirt Ofisi Tarım Ekonomisti Saha Uzmanı Hatice Demirkaya, Kozluk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bayram Ekinci, Kozluk Belediyesi Encümeni Mehmet Kırdağ ve Ziraat Odasından bir yetkili katıldı. 

Kozluklu arıcılara üretici birliği veya dernekleşme konusunda destek vermek için gelen Batman GAP TEYAP (Tarımsal Yayım ve Eğitim Projesi) Koordinatörlerinden Siirt Ofisi Tarım Ekonomisti Saha Uzmanı Hatice Demirkaya, toplantıya katılan arıcılara üretici birlikleri ve dernekleşme konusunda bilgiler verdi. Kozluklu arıcıların yanında olduklarını söyleyen Demirkaya, Kozlukluları bu konuda çok aktif ve istekli gördüğünü söyleyerek bu konuda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi.

Bilinçsizce yapılan arıcılık bu mesleği neredeyse bitirdi

Toplantıda söz alan HEM Müdürü Bayram Ekinci, “Kozluk’ta yapılan arıcılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde biz Halk Eğitim Merkezi olarak bilinçsizce arıcılık mesleğini yapanlar için eğitici kurslar açtık. Amacımız arıcılık mesleğini teknik olarak öğretmek, Kozluk’ta arıcılığı tekrar canlandırmak ve halkımıza yeni istihdam alanları oluşturmaktır.” dedi.

Arıcılık çok önemli bir uğraştır

Toplantıyı organize eden ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde arı yetiştiricilerine kurslarda eğitim veren, Veteriner Sağlık Teknikeri Eğitimci Çetin Doyar, Kozluk’ta Arıcılık işiyle uğraşan ve bu mesleği yapmak isteyen yaklaşık 600 kişiye belge verdiklerini söyledi.


Arıcılığın çok önemli bir gelir kapısı olduğunu dile getiren Doyar, ilçenin bitki florası yönünden çok zengin olduğunu ve kaliteli bal elde edilebileceğini belirterek, ilçede arıcılara sahip çıkan bir mekanizmanın olmadığını, arıcıların örgütlenmesi ve bir girişim oluşturulması gerektiğini ifade etti.
 

Doyar, bunun için Batman GAP TEYAP koordinatörleri ile görüştüklerini ve kendilerinin Kozluk’taki arıcılara yardımcı olacaklarını söyledi.
 

Toplantıda Kozluklu arıcılar da kendi sorun ve sıkıntılarını dile getirdi.


Kozluk’un İnişli Köyünde arıcılık yapan Feyzullah Can, 20 yıldır arıcılık yaptığını ve arıcılara maddi ve manevi olarak sahip çıkan kimsenin olmadığını söyledi. Halk Eğitim kurslarının kendileri için çok önemli olduğunu,  bunun yanında bir  Birlik çatısı altında toplanmanın  ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yapılan toplantıda Kozluk’ta arıcılar derneğine ihtiyaç olduğu görüşü ön plana çıkarken, derneğin kuruluşu için, bayramdan sonra yönetim kurulu seçimi yapılmasına karar verildi. (M.Said Aksoy-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.