banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa Suriye Haliliye ABD

Antepfıstığının ilk hasadı asırlık ağaçlardan yapıldı

Geçtiğimiz yıl hasat sezonunda 144 bin tonluk fıstık üretimiyle tarihin en yüksek rekolte seviyesine ulaşan Antepfıstığının ilk hasadı Gaziantep’in Yavuzeli ilçesindeki Tokaçlı (Göbek) mezrasında bulunan asırlık ağaçlardan yapıldı.

Antepfıstığı üretiminin önemli bir bölümünün yapıldığı Gaziantep’te, fıstık üreticileri, kızarmış ve olgunlaşmış olan fıstıklarını toplamaya başladı.

İlk hasadın yapıldığı Tokaçlı mezrasındaki hasat törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ile Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu ve çiftçiler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in fıstığın anavatanı olduğunu, bunun ispatının ise Yavuzeli ilçesi Tokaçlı mezrasındaki yaklaşık 800 ile bin yaşları arasındaki ağaçlar olduğunu söyledi.

İlk hasadın tüm çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Şahin, fıstığın anavatanı Gaziantep'in olduğunu söyleyerek, “Amerika'da şu kadar rekolte var, 'siz bunu neye göre söylüyorsunuz' diyorlar işte ispatı. Amerika'da böyle bir ağaç yok. Fıstığın anavatanı biziz, geçmiş biziz, bugün de biziz, gelecek de biziz.” dedi.

Gaziantep mutfağının lezzeti fıstığa dayalı olduğunu söyleyen Şahin, gıda alanında bu toprakların verimliliğini kullanıp, Antepfıstığını her yönden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde "Fıstık Eylem Planı" oluşturduklarını bilgisini veren Şahin, fıstığın rekoltesini yükseltmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Şahin, “Fıstık dediğimiz şey çiftçimizin ekmeği, aşı. O yüzden bizim açımızdan çok önemlidir. Mutfağımızın lezzeti. UNESCO gastronomi şehrinde dünyanın 8'inci mutfağı oldu. Fıstıksız bir Gaziantep mutfağı eksik kalır ve lezzetsiz kalır. İşte bunun için biz bu ağaçları korumak, kollamak, sayısını çoğaltmak, rekoltesini artırmak ve bu toprağı daha da verimli kullanmak bizim boynumuzun borcudur.” ifadelerini kullandı.

“Fıstık festivali Eylül ayında”

Fıstık Festivali'nin düzenleneceğini ve hazırlıkların yapıldığını dile getiren Şahin, festivalin Eylül ayı sonunda gerçekleştirileceği bilgisini verdi. 15 Temmuz gecesi FETÖ’nün darbe girişiminin ardından yaşanan olaylarından dolayı üzerlerine çok büyük sorumluluk yüklendiğine dikkat çeken Şahin, safların çok iyi sıklaştırılıp, herkesin işini iyi yapması gerektiğini ifade etti.

“Bu yıl rekolte 174 bin ton”

Tüm Antepfıstığı üreticilerine bereketli ve bol kazançlı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulunan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise bu yıl rekoltenin 174 bin ton olduğunu söyledi.

Antepfıstığının bölgede yaşayan on binlerce kişinin en önemli geçim kaynaklarının başında geldiğini kaydeden Tiryakioğlu, “Antep fıstığının dünyanın en eski ağaçlarını barındıran bir bölge olduğu bu şekilde tespit edilmiştir. ABD, İran ve Suriye gibi ülkelerde en eski ağacın 70-80 yıllık hatta ABD’de 20 yıllık olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla fıstığın doğum yerinin ve anavatanının Gaziantep olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Hasat başlangıcına bugün inşallah start vereceğiz. Çiftçilerimize de bereketli ve bol kazançlar diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hasat başlangıcını burada devam ettireceğiz. Antepfıstığında tüm zamanların en yüksek rekoltesi ile karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıllar bu hasat dönemi rekolte artarak devam edecektir.”şeklinde konuştu.

Asırlık ağaçların gövde kalınlığı 5 metre

Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan da 800 ve bin yıl olan ağaçların gövde kalınlığının 5 metre 30 santim olduğunu söyleyerek, bu yıl Antepfıstı’ğından en yüksek rekoltenin elde edildiğini belirtti.

Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu da ilçede yaşayan vatandaşların genelinin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini belirtirken, Gaziantep Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise belediyenin çiftçilere yönelik yaptığı yardımları anlattı.

Konuşmaların ardından Şahin ve beraberindekiler, yaşları yaklaşık 800 ve bin yaş aralığındaki asırlık ağaçlardan fıstık topladı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.