banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Cenk Mardin Haliliye

Altın fiyatları neden yükseliyor?


Daha önceki yıllarda merkez bankalarının kazançlı bir değer olarak görmediği ve toplamda net satıcı pozisyonunda kalmayı tercih ettiği külçe altın özellikle finansal kriz sonrası gördüğü ilgi ile şimdi bir borç ödeme aracı olarak değerlendirilmeye başladı.

Altın ve diğer değerli metaller için gösterge istatistik kurumu olarak sayılan GFMS yaptığı açıklamada merkez bankalarının 15 tonluk külçe alacağını bu durumun da 1988den beri ilk kez görüldüğünü belirtti.

Yeni hedef 1300 dolar üstü

Kuruluş özellikle Rusya ve Asya merkez bankalarının ve zarar gören Avrupadaki ülkelerdeki bankaların bu eğilimi yarattığına dikkat çekti. Yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülen altın piyasası özellikle Avrupa ülkelerindeki borç krizinin ardından yüksek oranlı fiyat artışlarına şahit olmuştu.

GFMS Başkanı Philip Klapwijk, küresel ekonomi ile ilgili belirsizlik ve gelişmekte olan ülkelerin yüksek oranlı borçlarının yarattığı kaygılar nedeniyle altın fiyatlarındaki artış eğiliminin devam edeceğine dikkat çekti. Klapwijke göre yakın bir zamanda altın fiyatları 1300 dolar seviyesinin üstünü test edecek. 2008deki finansal krizin patlak verdiği dönemde özellikle Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan yüksek altın alımları yaptıklarını açıklayarak rezervlerini arttırdıkları mesajını vermişlerdi.

Uluslararası piyasalarda 14 Eylül 2009da 1.009,10 dolar seviyesinde bulunan altının ons fiyatı 21 Haziranda ise 1.265.30 dolara yükselmişti. Son bir yılda altının ons fiyatı yüzde 25ten fazla artış kaydetti.

Gümüşte de rekor var

Artış eğilimi diğer değerli metallere de yansıdı. Londrada hemen teslim gümüş fiyatları yüzde 0,3 artış ile onsu 20.535 dolara çıkarak, 2008 Martından bu yana en yüksek rakamı gördü. Fiyatlar böylece yıllık olarak yüzde 21 oranında yükselmiş oldu.

 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.