banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Haliliye Türkiye Sanlıurfa Haber

Altın Bankacılığının Mimarı; Kuveyt Türk

Bankacılık sektöründeki gelişmeler yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. Birkaç yıl öncesine kadar ayakta kalıp kalmamaları pamuk ipliğine bağlı olan bankalar, geçirdikleri ciddi sınavlardan sonra bugün kamuoyuna daha güven veriyor.

Bu gelişmelerde hiç kuşkusuz hükümetin aldığı önlemler çok önemli ancak bir başka önemli ayrıntı da özellikle Katılım Bankacılığının sağlam ve iyi niyetli sistemi. Faizsiz bankacılık sisteminde kredi isteyene talep ettiği para direkt verilmiyor. Kuracağı iş, alacağı ev yada otomobil veya başka bir ihtiyacı için bu bankalar devreye bizzat giriyor. Önce o malın helal olup olmadığına bakılıyor, sonra alımı için aracı olunuyor.

Türkiye’de faizsiz sistemin öncülerinden Kuveyt Türk’ün Bakırköy Şube Müdürü Ünal Efe, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Gerçek bankacılık, tasarrufun yatırıma dönüştürülmesiyle yapılır. Biz parayı verdiğimizde vatandaşın bu parayla ne yapacağını da araştırıyoruz. Bu nedenle reel sektöre gerçek manada finans sağlıyoruz” dedi.

TİCARET HELAL FAİZ HARAM

Bakara Suresi’nde ticaretin helal faizin haram olduğunun emredildiğini hatırlatan Ünal Efe, “İnsanların ticaret etmesine yardımcı oluyoruz. Fakat bu ticaretin nasıl yapıldığını da araştırıyoruz. Mesela İslam’ın kurallarına uyulmayan hiçbir işte yokuz.” diye konuştu.

Faizsiz bankacılığın öncülerinden Kuveyt Türk’ün 1989 yılında kurulduğunu hatırlatan Efe, Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62'sinin Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %9'unun Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu'na, %9'unun İslam Kalkınma Bankası'na, %18'unun Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %2'sinin de diğer ortaklara ait olduğunu söyledi.

KATILIM BANKALARININ PAYI YÜKSELDİ

Katılım Bankalarının 2000 yılına kadar bankacılık sektörü içindeki paylarının yüzde 2’lerde olduğunu bugün ise yüzde 6’lara yaklaştığını vurgulayan Ünal Efe, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Ziraat ve Halk Bankası’na faizsiz sistemde iki banka açma talimatı verdiğini hatırlattı.

Halkın, faizsiz sisteme ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kuveyt Türk Bakırköy Şube Başkanı Efe, “Geleneksel bankalar şimdi kalkmışlar KOBİ’ler üzerine yeni yeni türküler söylüyorlar. Halbuki biz kurulduğumuzdan beri KOBİ’ler için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’de artık parayı toplamanın maliyetinin yanı sıra toplanan paranın kullanılamamasının da maliyetli olduğunu bildiren Ünal Efe, bu nedenle bankaların çok dikkatli ve hesaplı çalışması gerektiğini anlattı.

ALTIN HESAP

Ünal Efe, faizsiz bankacılığının öncülerinden Kuveyt Türk’ün altın hesap konusunda da yine Türkiye’ye öncülük ettiğini belirterek, “Bizden sonra bütün bankalar bu işe soyundu. Dolayısıyla ‘Altın Bankacılığının mimarı’ olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi. Efe, altın hesap sistemini de şöyle açıkladı: “Vatandaş evinde tasarruf için tuttuğu altınını bize getiriyor. Her Cuma günü çağırdığımız sarraf söz konusu altının değerini belirliyor ve sonra hesaba yatırıyoruz. Bu şekilde vatandaş, çalınma, kaybolma gibi riskleri ortadan kaldırmış oluyor. Ayrıca bu hesaba kar payı da geliyor. Vatandaş istediği zaman ve istediği kadarını hesabından çekebiliyor.”

Ünal Efe, konuşmasının sonunda şu maddelere dikkat çekti:

  2001 krizinde 23 tane geleneksel banka batarken, 1 tane katılım bankası batmıştır. (İhlas Finans Kurumu)

  2001 krizinde %50 fon çıkışı olmasına karşın biri hariç diğerleri ayakta kalmayı başarabilmişlerdir. Buradan da anlaşılacağı üzere diğer bankalar gibi herhangi bir krizde ülke ekonomisine ekstra bir yük getirmemişlerdir.

  Katılım Bankaları bütün finansman sağlama işlemlerini fatura karşılığı yaptıkları için kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önde gelen kuruluşlardır.

  Katılım Bankaları Körfez sermayesinin Türkiye’ye çekilmesinde önemli rol oynamaktadır.

  Ülkemizde kurulan Katılım Bankalarının ilki de Suudi Arabistanlı Albaraka Banking Group (ABG) şirketinin Albaraka Türk bankasıdır.

  1985 yılında ilk Katılım Bankası Albaraka Türk Özel Finans Kurumu faaliyete geçmiştir.

  2005 yılında 5411 sayılı Bankacılık kanunuyla birlikte isimleri Özel Finans Kurumundan, Katılım Bankasına çevrilmiştir.

  Katılım bankaları ekonomik ve toplumsal  bir ihtiyaçtan doğmuştur.

  Katılım bankaları, klasik bankalarla çalışmak istemeyen tasarruf sahipleri için alternatif bir sistemdir.

  Yıllarca reel ekonomi dışında tutulmuş paraların tekrar reel ekonomi içerisine döndürülmesi gerekmektedir

  Altın bankacılığı konusunda akla gelen ilk isim olarak Kuveyt Türk, kayıt dışı altınların tekrar ekonomiye kazandırılmasında öncü rol oynamıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.