banner2
Öne Çıkanlar Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya Yukarı Koçlu Akhisar Belediyespor

Sokakta düğüne yasak geliyor

İBRAHİM ŞEKER
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Başbakanlık tarafından yayımlanması planlanan taslak aşamasındaki genelge kapsamında, ruhsatsız eğlence yerleri kapatılacak, izinsiz müzik sistemleri mühürlenecek, Şanlıurfa'da çoğu kesimi yakından ilgilendiren sokak düğünleri ise tarihe karışacak.
Edinilen bilgilere göre, 2008 yılında yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde revizyon çalışmaları yapıldı ve gürültünün önlenmesine ilişkin Başbakanlık Genelgesi hazırlandı. İki-üç hafta içersinde yayınlanması beklenen genelge, gürültü kirliliği konusunda bir çok sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Şanlıurfa gibi sokakta, meydanda düğün yapma geleneğinin hakim olduğu birçok ilde tepkilere neden olması beklenen genelge hazırlandı. Avrupa Birliği mevzuatına odaklanan gürültü yönetmeliğinin Türkiye'ye özgü korna, havai fişek ve sokak düğünlerinden kaynaklanan gürültünün önlenmesi konusunda zayıf kaldığını vurgulayan Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, bu zafiyetleri ortadan kaldırmak için yönetmelikte bir revizyon yaptıklarını bildirdi.
Yönetmelik değişikliğiyle konut, hastane, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi hassas kullanım alanlarına çok yakın yerlerde açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yapılması yasaklanıyor ve buna ilişkin mevcut iş yerlerinde 1 yıllık geçici geçiş süresi veriliyor.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte eğlence yerlerinin alması gereken canlı müzik izni gürültü yönetmeliğiyle daha etkin hale getiriliyor. Bu çalışma ruhsatının artık bir şartı haline getiriliyor.
Hassas kullanım alanları dışında da gerektiğinde bu tip faaliyetlere saat uygulaması getirmek üzere il mahalli çevre kurullarına bu yönetmelik yetki veriyor.

SOKAK DÜĞÜNLERİ YASAKLANIYOR
Yönetmelik değişikliği kapsamında Şanlıurfa'da da sıkça yapılan sokak düğünleri, havai fişek gösterileri gibi faaliyetlerin, hassas kullanım alanlarının bulunduğu yerlerde yasaklanacak. Bunlar için uygun alanlar ise  Şanlıurfa Mahalli Çevre Kurulunca belirlenecek.

BALIKLIGÖLDEKİ GÜRÜLTÜ
Yönetmeliğin uygulamaya geçmesi için 3 yıllık geçiş süresi veriliyor. Geçiş sürecinden sonra son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan ve eleştiri konusu olan Balıklıgöl ve çevresindeki gürültü kirliliğinin de ortadan kaldırılması bekleniyor.
Turistik bölgelerin genelde huzur bulmak için gelinen yerler olduğunu söyleyen Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça "Turizm bir yerde eğlencedir ama bir anlamda da dinlenmedir. Turistin de dinlenmeye ihtiyacı var. Turistin yüzde kaçının dinlenmeye, yüzde kaçının yüksek volümlü müziklerle eğlenmeye geldiğini merak ediyorum. Bir takım ülkelerden belki eğlenmek için gelenler olabilir ama batıdan, medeni ülkelerden daha ziyade dinlenmeye, huzur bulmaya geldiklerini düşünüyorum. Gürültü kontrolü, turizm açısından da bir gereksinimdir, turizmi engelleyici bir unsur değildir" dedi.
     
GENELGE SON HALİNE GELDİ
Genelgenin de son haline geldiğini belirten Akça, ''Belki ufak tefek rötuşlar gerekebilir ama genelgenin 1-2 hafta içinde yayımlanacağını tahmin ediyoruz'' dedi.
Genelgenin getireceği deşiklikler ise şöyle:
''Yapılan denetimlerde tespit edilmesi halinde;
-İş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan eğlence yerleri kapatılacak.
-Canlı müzik izni almadan müzik yayını yapan eğlence yerlerinde, müzik yayını durdurulacak, sistem mühürlenecek ve gerekli yasal işlem uygulanacak.
-Canlı müzik izni verilirken Çevre ve Orman Müdürlüğü veya il müdürlüklerinin yetki devri yaptığı belediye başkanlığının uygun görüşü alınacak.
-Düzenli denetimlerde veya yaz sezonu boyunca yapılacak ani ve şikayete bağlı denetimlerde, jandarma veya emniyet teşkilatından ilgili personelin görevlendirilmesi sağlanacak.
-Şikayetlerinin kısa sürede değerlendirilmesi için İl Çevre ve Orman Müdürlükleri veya yetki devri yapılan belediye başkanlıklarının iletişim bilgileri kamuoyuna duyurulacak.
-Özellikle, konut, hastane, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi gürültüye çok hassas kullanımları etkileyen ve şikayete neden olan eğlence yerleri daha sıklıkla denetlenecek.
-2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında İhlal tespit edilmesi halinde para cezaları ve kapatmaya varan yaptırım uygulanacak.
-İhlal, ilgili belediye/il özel idaresine, Turizm İşletme Belgesi olan eğlence yerleri için Kültür ve Turizm Bakanlığına da bildirilecek, ayrıca suç duyurusunda da bulunulacak.
-Gerekirse, Mahalli Çevre Kurul Kararı ile saat sınırlaması da getirilecek.''

GAPGundemi.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.