banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Haleplibahçe projesi ihale aşamasında

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız yaptığı açıklamasında “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın finansmanıyla Şanlıurfa turizmi için hayati öneme sahip olan Haleplibahçe’de Urfa Arkeoloji Müzesi -Arkeo Park ve Edessa Mozaik Müzesi yapmaya karar verdi. 06 Aralık 2010 tarihinde 2 Müzenin ve Arkooparkın mimari ve mühendislik projelerinin hizmet alımı ihalesini yapılacak.

Haleplibahçe Hakkında Bilgi

Tespit edilen taşınmaz kültür varlıkları kapsamındaki eser sayısı ile Türkiye’nin ilk üç-dört şehri arasında gösterilen Şanlıurfa, il genelinde yapılan 35 arkeolojik kazı sayısı ile “Türkiye’de en çok arkeolojik kazı yapılan il” olma özelliğini hala korumaktadır. Bu bağlamda şehir merkezi ve üç ilçe merkezi kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Şanlıurfa Arkoloji Müzesi 74.000 eser sayısı ile Türkiye’nin 5. müzesidir. Gerek mevki itibarıyla ve gerekse yetersiz olan binasıyla eserlerin %5’ni sergileyebilmektedir. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Dünyanın En Eski Eserlerine Sahiptir.

Şanlıurfa mimarlık tarihinin, tarımın, ilk yerleşik hayatın, neolitik döneme ait ilk tapınağın kısacası birçok ilkin başlangıcı olduğu gibi, Mozaik tarihinin de başlangıcıdır. Dünyadaki ilk mozaikler MÖ 3700 yılına ait Siverek ilçesine bağlı Hasek Höyükte otaya çıkmıştır. Bu mozaikler Urfa Arkeloji Müzesinde sergilenmektedir. M.Ö. 132-M.S. 216 yılları arasında 347 yıl hüküm süren Edessa Krallığı, Urfa tarihi ve mozaik tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Şanlıurfa merkezdeki Haleplibahçe mevkiinde Kentsel Tasarım projesinin uygulanması esnasında alt yapı çalışmaları yapılırken, taban mozaiklerine rastlanılması neticesinde alt yapı çalışmaları durdurularak 2006–2009 yılları arasında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü Başkanlığında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Haleplibahçe’de Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen Saray bölümü, Villa bölümü ve Hamam bölümü kalıntıları açığa çıkarıldı, Saray ve Villa bölümünde kazısı ve restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Üzerine yapılacak temayı kabul etmeyen Haleplinbahçe, kendi temasını çıkardı. Çıkan tema Urfa’ya bir mozaik müzesi yapılması gerekliliğini ortaya çıkarınca, mozaiklerin yerinde sergilenmesi ve mozaiklerde oluşacak tahribatın ivedi şekilde önüne geçilmesi ve ilimiz sınırları içinde çıkan mozaiklerin sergilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Haleplibahçe’de Urfa Arkeoloji Müzesi -Arkeo Park ve Edessa Mozaik Müzesi yapmaya karar verdi. 06 Aralık 2010 tarihinde 2 Müzenin ve Arkooparkın mimari ve mühendislik projelerinin hizmet alımı ihalesini yaptı, yapılan ihaleye 2 firma katıldığı için ihale ileriki bir tarihe ertelendi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.