banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

GAP çiftçisine uygulamalı budama eğitimi

Meyve bahçeleriyle yeni tanışan çiftçileri budama teknikleri yönünde bilinçlendirmek için GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesinde çalışan ziraat mühendisleri köy köy gezerek çiftçileri eğitiyorlar. Bahçede yerinde aldıkları eğitim sayesinde budamayı öğrenen çiftçiler kendi bahçelerini kendileri budamaya başladılar.

Proje kapsamında Şanlıurfa’nın Bozova ilçesine bağlı Dutluca, Mülkören,Kılıçören ile merkeze bağlı Kısas, Çukurdoruç köylerinde nar ve badem bahçeleri üreticilerine budama ve bakım konularında 81 çiftçiye uygulamalı eğitim verildi. Şanlıurfa Proje Lideri Dr. Cabir Helaloğlu, ziraat mühendisi Bitki yetiştirme uzmanı Serkan Yalçın ve  ziraat mühendisi Mehmet Tekçe tarafından verilen eğitime meyve üreticileri yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, GAP’ın değişik illerinden gelen genç çiftçiler ile Bozova Tarım Kredi Kooperatifi teknik elamanları katıldı. Eğitime katılan çiftçilere meyve bahçelerinde şekil budaması, budama teknikleri, ve budama da dikkat edilmesi gereken hususlar ile meyve bahçelerinde bakım teknikleri anlatıldı.

Kurduğumuz meyve bahçelerinden ürün alamıyorduk. Mühendisler köye gelerek bizlere budamayı uygulamalı olarak öğrettiler, diyen nar üreticisi Mülkören köyü çiftçilerinden Hasari Taş” Verilen eğitimde her yıl düzenli olarak budama yapılmasının gerektiğini öğrendik. Fidanlara şekil vermek için budama yapılması gerekiyormuş. Meyve gözlerine dikkat ederek, bir sonraki yıl kaliteli daha fazla ürün alacağız. Diyen Taş, aldığımız eğitimde meyvelerin güneşi rahat alabilmeleri için budama çok önemliymiş. Emeğinizin karşılığını almak için mutlaka teknik budamaya ve bakımına dikkat etmemiz gerekiyormuş. Badem, zeytin, nar, elma, armut ve erik bahçelerinde budama nasıl yapılır, budama tekniği, yanlış budama, dikim ve bakım konusunda bilgiler alarak, hangi dalın nereden ve nasıl kesileceğini yapılan uygulama ile öğrendik.” Dedi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.