Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_p5sdcg8ob8kvl9kppsjb1s59m5, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Fakıbaba ögrencilerle buluştu haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Fakıbaba ögrencilerle buluştu

 Fakıbaba, öğrencilere dünyanın en zevkli işin sağlıkçılık olduğunu ve mesleğime doyamadığını söyledi.


ŞANLIURFA’DA 2 dönem belediye başkanlığı yapan Doktor Ahmet Eşref Fakıbaba, Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde geleceğin sağlıkçıları olan öğrencilerle bir araya gelerek sağlık alanında tecrübelerini aktardı. Okulun Çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen konferansa Doktor Ahmet Eşref Fakıbaba, Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çiftçi, Genel Koordinatör Dilek Çiftçi, Okul yönetimi, Öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Mesleğime doyamadım
Alkışlar eşliğinde salona giren Ahmet Eşref Fakıbaba, öğrencilere dünyanın en zevkli işin sağlıkçılı olduğunu söyledi.Mesleğime doyamadığını belirten Fakıbaba,”2004-2014 yılları arasında belediye başkanlığı yaptım. Bu meslekte sadece doktor tek başına bir şey yapamaz. Çok değerli çalışma arkadaşları olması gerekiyor. Siz ne kadar başarılı bir ameliyat yaparsanız yapın, hastayı akşam bıraktığınızda eğer oradaki hemşire hanım mesleğini sevmiyorsa ve hastaya uzaktan bakıyorsa o doktorun başarılı ameliyatının neticesi çok kötü sonuçlanabilir. Ama eğer oradaki arkadaşımız çok dikkatli ise ve hastasıyla birebir çok yakından irtibat halinde ise ve çok iyi takip ediyorsa inanın belki çok basit bir kompilasyondur” diye konuştu.

Bir doktor tek başına hiç bir şey yapamaz
Meslek boyunca hiç kimseyi profesör, doçent yada hemşiredir diye ayırmadığını aktaran Ahmet Eşref Fakıbaba, “Hastaneye girdiğiniz andan itibaren orandaki bütün personel sağlık alanının bir parçasıdır. Bir doktor tek başına hiç bir şey yapamaz. Benim burada sizlere abi olarak tavsiyem yaptığınız işi iyi yapın. Bir şeyi yapıyorsanız en iyisini yapacaksınız. Benim çok tanıdığım hemşire arkadaşımız vardır. Ama Ameliyat ve servis hemşireliğini çok iyi yapan az sayıda kişi vardır. Sizin göreviniz o az sayıda olan insanların arasına girmeyi kazanmak. Önemli olan Planlı programlı çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

Sizler birer gizli kahramanlarsınız
Örgencilere tavsiyelerde bulunan Fakıbaba, şunları söyledi:”İster doktor, ister ebe, ister hemşire olun. Önemli olan insan olmak samimi olmak, dürüst ve yalan söylememektir. Bizim Türkiye olarak güzel insanlara ihtiyacımız var. Eğer siz iyi insan değilseniz ve yaptığınız işi sevmiyorsanız, o yaptığınız işten zevk almıyorsanız bu çalışmanızın ne size bir faydası olur ne de karşıdaki insana bir faydası olur. Öncelikle yaptığınız işi sevin. Çok disiplinli ve planlı olun. Sağlık eşittir yardım etmek. İnsanlara yardım edin. Eğer insanlara yardım etmeyi sevmiyorsanız zaten mesleğinizde başarılı olmazsınız. Eğer böyle bir düşünceniz var ise yol yakınken ayrılacaksınız. Sağlıkta en fazla yük yardımcı sağlık hizmetlerindedir. Sizler birer gizli kahramanlarsınız. Hastanın iyileşmesinde hep doktor ön plandadır. Fakat esasında hastayı iyileştirenler yardımcı sağlık personelleridir”.
Konferansta Sağlık alanında bilgi ve tecrübelerini aktaran Fakıbaba daha sonra öğrencilerin sorularını cevapladı.

Hastayı kendi anneniz babanız gibi görün
Fakıbaba, bir ögrenci’nin mesleki hayatınızda zorlandığınız vakalar oldu mu? sorusuna şöyle cevap verdi:
“Tabiki de oldu. Ama bu meslekte kararlı olmak çok önemlidir. Siz bir hastanın damar yoluna girebilir miyim giremez miyim düşüncesinde olursanız o zaman siz giremezsiniz. Ama ben bu işi başarırım diyorsanız o zaman başarırsınız. Ben bunu yapacağım ben bunun en iyisini yapacağım demelisiniz ve kararlı olmalısınız. Kitapta her şeyi öğrenebilirsiniz ama önemli olan hastalarla nasıl irtibat kurulur onu öğrenmelisiniz. Eğer siz bir hastaya anneniz ya da babanız gibi bakmazsanız o zaman hiç bakmayın. O hastayı kendi anneniz babanız gibi görün.
Benim çok değerli arkadaşlarım var. Beraber çalıştığım. Hastaya para makinesi gibi bakıyor. İşte şunu verirsen yaparım bunu verirsen yaparım. Başhekimlik yaptığım dönemde de bu durumlarla baya mücadele ettim. Ama hiçbir zaman vazgeçmedim.”

Hayvanı sevmeyen insanı sevemez
Fakıbaba, bir başka öğrencinin meslek hayatınızda hiç pişman oldunuz mu? sorusuna ise,”Hayır hiçbir zaman olmadım. Bazen kendime diyorum keşke hiç politikaya girmeseydim genel cerrah olarak çalışmış olsaydım. Meslekten ayrıldıktan sonra fark ediyorsunuz mesleğinizi çok özlüyorsunuz. Hiçbir zaman sağlıkçı olduğum için pişman olmadım. Hep gurur durdum. Hayvanı sevmeyen insanı sevemez. İnsanı sevmeyen hastayı sevemez. İnsana saygı duymayan biri sağlıkçı olamaz. Bu meslekte önemli olan iletişimdir. Herkes ameliyat yapar ama sizi farklım kılan gelen hasta ile girdiğiniz iletişimdir” diye cevap verdi.
Ahmet Eşref Fakıbaba,” Urfa’nın çok problemleri var. Global olarak baktığımızda geçmiş döneme göre sağlığın daha iyi olduğunu görebiliyoruz. Mesela ben SSK’nın başhekimiydim. Bize bir SSK’lı geldiğinde onu Üniversite yada Devlet hastanesine sevk edemiyorduk. Ama şimdi hükümetimizin çıkardığı yeni kurallarla hasta istediği hastaneden hizmet alabiliyor. Bunlar güzel şeyler” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.