banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Eğitimcilerden teknolojinin doğru kullanılması uyarısı

Eğitim Bilişim Ağı (EBA)  ve Fatih projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan İkra Eğitim, Sağlık, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra Eğitim-Der) Başkanı Murat Arslan, eğitimcilerin ve anne-babaların, gelişen bilişim teknolojileri ve uygulamaya konulan projeler hakkında bilinçlenmeleri gerektiğini söyledi.

Yaşadığımız çağda teknolojinin zirve yaptığını ifade eden İkra Eğitim-Der Başkanı Murat Arslan, teknolojinin bilinçli kullanımı noktasında birçok sorunun yaşandığına dikkat çekerek, “Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile büyüyen çocuklar bilinçli ellerden geçmez ve anne-babalar tarafından teknolojiye terk edilirse olumsuz etkilenebilir.” uyarısında bulundu.

Eğitimin kalitesinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Arslan, eğitim camiasında teknolojiye vakıf olmayan öğretmenlerin olduğunu dile getirdi.

Bilişim teknolojilerinin doğru kullanılması halinde eğitim kalitesinin artabileceğini söyleyen Arslan, öğreticilerin bu konuda bilinçli ve duyarlı olmaları gerektiği söyledi. 

Eğitim ve öğretim kurumlarının bilişim teknolojilerine uygun bir tasarımda ve donanımda olması gerektiğinin altını çizen Arslan, “Fatih projesi kapsamında akıllı tahtalar ve tabletlerin kullanımı noktasında hizmet içi eğitim seminerleri veriliyor. Ancak bu yeterli olmuyor. Zamanla öğretmenler ders içinde pratik yaparak deneyim kazanıyorlar. Teknolojiye vakıf olmayan öğretmenlerimiz var. İnterneti kullanmak ile sorun çözülmüyor. Eğitim öğretimin kalitesinin artması öğretmenlerin sahip olduğu donanıma bağlıdır. Öğretmen teknolojiyi kullanmada yetersiz ise ders içerisindeki verimi ne kadar olabilir. Öğrencinin gözünde öğretmenin yetersiz olması durumunda dersin kalitesi düşer.” dedi.

Tabletlere yüklenen programlarda İslami kriterler esas alınmalı

Fatih projesi kapsamında öğrencilere verilen tabletlerin öğrenciler tarafından şifreleri kırılarak oyuncak haline getirildiğini vurgulayan Arslan, amacına uygun kullanılmayan teknolojinin birçok problemi beraberinde getireceğini ifade etti.

Eğitim amaçlı verilen tabletlerde film izlendiğine dikkat çeken Arslan, teknolojik ürünler oluşturulurken yüklenen programların İslami kriterlere ve manevi değerlere uygun olması gerektiğini söyledi.

Çocukların internet üzerinden çalışma yaptığını hatırlatan Arslan, internette aniden çıkan reklamların uygunsuz olabileceğine dikkat çekerek teknolojinin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini kaydetti.

Çocukların ellerindeki tabletler ile istedikleri gibi oyunlar oynayıp istedikleri filmleri izlemesinin kötü sonuçları olacağını söyleyen Arslan, birçok oyun ve filmin beyinde farklı mesajlar vererek olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkat çekti.

EBA nedir?

Eğitim-öğretim sürecinde bilişim teknolojisi donanımlarını kullanarak etkin materyaller kullanmak amacıyla Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA), sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikler bulunabileceği sosyal bir platformdur. Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları için tasarlanan projedir.

EBA ile neler yapılıyor?

Öğretmen ve öğrenciler başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşları için tasarlanan EBA’nın uygulanması sürecinde şu farklılıklar öne çıkıyor:

- Teknolojinin bir araç olarak kullanılmasıyla canlı ve sosyal bir eğitim platformu ortaya çıkıyor.

- Farklı, zengin ve eğitici içerikler yer alıyor.

- Bilişim kültürünün eğitimde kullanılması sağlanıyor.

- İçerikle ilgili tüm ihtiyaçlara cevap veriliyor.

- Sosyal ağlar sayesinde bilgi alışverişi sağlanıyor.

- Bilginin arşivlenmesiyle derslere katkı sağlanıyor.

- Sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenmeye dayalı modelleri barındırıyor.

- Bütün eğiticileri ortak bir paydada buluşturma imkânı sağlanıyor.

Bünyesinde haber, video, e- kitap, ses, görsel, tartışma, yeni uygulamalar, e-ders gibi modüllerin yer aldığı EBA, yeni dönemde de eğitimde teknoloji kullanımının zirve noktası olarak kurgulanıp, bilgi toplumuna uyum sağlayıcı bireyler yetiştirmede önemli bir kaynak olarak kullanılacak. Eğitim camiasının desteğine de kapılarını açık tutan yeni sistemin kullanıcı dostu olması da öne çıkıyor.  (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.