banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

Batman'da Kur'an eğitimcilerine 'Hizmet İçi Eğitim Kursu'

Batman İl Müftülüğü tarafından Batman’da görev yapan imam hatip, müezzin, kayım ve Kur’an kursu hocalarına ‘Hizmet İçi Eğitim Kursu’ çerçevesinde eğitim veriliyor.

Verdikleri eğitim hakkında açıklamalarda bulunan İl Müftü Vekili, Müftü Yardımcısı ve müftülük personelleri, hocaların eğitimlerinin daha verimli olabilmesi için bu tür eğitimleri verdiklerini söylediler.

‘Hizmet İçi Eğitim Kursu’ ile ilgili bilgi veren Batman İl Müftü Vekili Muhammed Yusuf Yaşar, eğitim kurslarına katılan eğitimcilerin verdikleri eğitimin verimliliğini artırabilmek amacıyla imam hatip, müezzin, kayım ve Kur’an kursu öğreticilerine yönelik eğitim verildiğini söyledi. Yaşar, “Verdikleri eğitimlerde Kur’an-ı Kerimi yüzünden daha güzel okunması için uzman öğreticiler vasıtasıyla sürekli devam eden bir ‘Hizmet İçi Eğitim Kursu’ seferberliğini başlattık. Yaklaşık 10 aydır devam eden bu seferberliğimiz 3. etaba girmiş.” dedi.

“Kur’an-ı Kerim okuyuşlarında teorik bilgileri veriyoruz”

İl Müftülüğünde görev yapan erkek ve bayan eğitimcilere ayrı guruplar halinde eğitim verdiklerini ifade eden Yaşar, “Her kursta 20 kişilik personelimize Kur’an-ı Kerim’ daha güzel okuyabilmek, maharetlerini artırabilmek adına kurs veriyoruz. Bu kurslarda Kur’an-ı Kerim’in teknik bilgilerini ve Kur’an-ı Kerim okuyuşlarında sıkça karşılaşılan hataların düzeltmesi adına verilmesi gereken teorik bilgileri veriyoruz. Ardından da uygulamalı dersler yapıyoruz. Bu uygulamalı derslerde daha çok büyük karilerin (Kur’an okuyan) özellikle Arap ve Türk okuyucuların örneklerini vermeye gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sıkça karşılaşılan hataların önüne geçebilmek için eğitim veriliyor”

Verdikleri eğitimlerdeki hedeflerini anlatan Yaşar, “Yapmaya çalıştığımız hadise, Kur’an kursu öğreticilerimizin yetiştirdiği öğrencilerin daha güzel Kur’an okumalarını sağlamak. Karşılaşılan hataların önüne geçebilmek ve mihrapta özellikle imamlık yapan kardeşlerimizin kıldırdığı namazların daha etkili olabilmesi ve cemaat sayısını artırabilmek için böyle bir ‘Hizmet İçi Eğitim Kursu’ planlamasını yaptık. Kurslarımızda öncelikle karşılaştığımız galat-ı meşhur dediğimiz kavramlar üzerinde duruyor ve düzeltmeye çalışıyoruz. Konusunda özel eğitim almış formator öğreticilerimiz tarafından verilen eğitimler ardından uygulamalı derslere devam ediyoruz.” şeklinde  konuştu.

Batman İl Müftü Yardımcısı Eğitimci Ahmet Dursun, müftülük olarak camilerdeki hocalara imam, müezzin ve kayyımlara ve  Kur’an kurslarında ders veren kadın öğreticilere ders verdiklerini belirtti.

Dursun, “45 günlük bir dönem içerisinde Kur’an-ı Kerimi yüzünden okuma, ezber yapma usulü ve tecvid kurallarıyla alakalı eğitimler veriyoruz. Biz bunu daha çok öğrencilerimizin iyi ders alabilmesi ve insanlarımızın Kur’an-ı iyi okuyabilmesi için Kur’an kursu hocalarımıza ders veriyoruz. Bu konuda zaten bilgi sahipleridirler ama tekrarında fayda gördüğümüz için Kur’an ile alakalı bu tür bilgileri veriyoruz. Kur’an’ın meali üzerinde zaman zaman duruyoruz. Bu eğitimlerin çok faydalı olacağı kanaatindeyim.  Özellikle bölgemizde buna da çok dikkat ediliyor. Dolayısıyla bu kursların, hoca hanımların, erkek hocalarımızı ve müftülüğümüz tarafından ilgiyle yapılıp, takip edildiği kanaatindeyim.” dedi.

“Verilen kurslar sayesinde varsa eksiklikler gideriliyor”

İmam hatiplere 5. ‘Hizmet İçi Eğitim Kursu’ verdiğini belirten Kur’an-ı Kerim Rehber Öğreticisi Mehmet Latif Kaya, “Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Türkiye genelinde bütün illerde olduğu gibi Batman İl Müftülüğü tarafından da ‘Hizmet İçi Eğitim Kursu’ verilmektedir. Görevde olan meslektaşlarımıza 45 günlük hizmet için eğitim veriyoruz. Hizmet içi eğitimde Kur’an-ı Kerim, dini bilgileri yenileme amacı güdülüyor ve bazı eksikliklerimiz varsa eksikliklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Şuana kadar 5 kurs yaptık. Her kursta 20 kişi olarak hocalar öğrenim görüyor. İmam arkadaşlar gelip bilgilerini yeniliyorlar.” ifadelerine yer verdi.

 

Kursta eğitim görenlerden İmam Hatip Tahir Özer ise şöyle konuştu: “Batman Müftülüğü tarafından düzenlenen kursta yaklaşık 45 gün gelip eğitim göreceğiz. Kursa katılış sebebimiz Kur’an-ı Kerim okuyuş kurallarındaki varsa eksikliklerimizi giderme içindir. Üç haftadır kursa katılım gösteriyorum. Kursun faydasını çok gördüm. Bu kurs sayesinde birçok eksikliğimizi giderdik.”

Kur’an Kursu Hocası Selma Haşimoğlu da “Müftülüğümüz tarafından bizler için düzenlenen kurs çok faydalıdır. Allah onlardan razı olsun.  Zaman zaman hizmet içi seminerleri düzenliyorlar. Aldığımız eğitimden çok memnunuz. Aldığımız eğitimle Kur’an eğitimi verdiğimiz öğrencilere daha çok faydalı oluyoruz. Her yıl bu ve benzeri eğitimler tekrarlanıyor. Kur’an-ı Kerim ve ilimde tekrar olmadığın zaman unutma oluyor. Bu eğitim unutkanlığın önüne geçmek için ilaç görevini görüyor.” diye konuştu. (M. Sait Çelik – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.