banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Cenk Antalyaspor

Avukatlar İçin Yargı ve Temel Haklar semineri



Projenin açılış toplantısına Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Dr. Mehmet Canyürek, Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş ve Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak ile avukatlar katıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan projenin eğitim toplantısında Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kendisinin de 30 yıl önce avukatlığı bitirdiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında, yargının en önemli ayaklarından bir tanesi savunma hakkı olduğuna değindi. Hukuk fakültelerinin bunun eğitimini verdiğini söyleyen Vali Güvenç, “Dahası, elçilik işbirliğiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin iki bakanlığı avukata kendi mesleki gelişimine katkı sağlamak için Erzurum’da, Şanlıurfa’da, başka şehirlerde barolarla işbirliği yaparak eğitim semineri veriyor. Mevzuatta devrim niteliğinde değişiklikler yapıldı. Kanuni delil kavramı artık beyinlerde, geleneklerde oluştu. Önümüz açık ama daha yapacak çok şey var. Bazı şeylerin özümsenmesi, içselleştirilmesi zaman alıyor. Hukukçu da olsan, avukat da olsan, yargı mensubu da olsan bazı şeylerin sindirilmesi toplumsal kültürle alakalı bir şey. Bunu da sizler başaracak, geliştireceksiniz” dedi.

Vali Güvenç, Türkiye’de bu sorgulamayı yapacak zeminin artık bulunuyor olmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, “Özgürlük var, hürriyet var, eleştiri ortamı var. Belki daha da genişlemeli, daha da üzerine gitmemiz lazım ama toplum demokrasiye, özgürlüklere hazır hale geldi. Toplumun her kesimi doğusu batısı, Türk’ü Kürt’ü, öğretmeni doktoru, avukatı hâkimi özgürlükten yana. Birey hakkından, hürriyetten ve gelişimden yana. Yükselen değer, bu ülkede bütün evrensel dünyanın kabul ettiği kavramdır. Belki de gelinen noktada en büyük kazancımız budur. Bu kadar problemimiz var, bu kadar sıkıntılarımız var, etrafımızda yangın var, savaşlar oluyor; dünyada çok önemli ekonomik krizler var, terör sorunu var ama dikkat edin. Toplum panik halinde değil. Toplumda sağduyu hakim, toplum konuşarak, tartışarak, görüşerek sorunları çözeceği inancında. Hemen en ufak bir şeyde artık her şeyin birbirine karıştığı bir ülke değiliz. Her kesim soğukkanlılığını koruyor. Hukukçukların da bu ortama en çok katkı yapması gereken kesim olduğunu düşünüyorum” dedi.

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Canyürek ise, AB sürecinin Türkiye’de toplumsal dönüşüm projesi olduğunu, Yargı ve Temel Haklar ile ilgili konunun AB müktesebatı içinde 23. Fasılda bulunduğu söyledi. Açılmamış bir fasıl olmasına rağmen ülke olarak çalışmaya devam ettiklerini anlatan Mehmet Canyürek, “AB süreci Türkiye’de hayatımızın tamamını kapsayan toplumsal dönüşüm sürecidir. Yargıda bunlardan biri. Yargı ve Temel Haklarla ilgili 23. Fasıldaki çalışmalarımızda avukatlarımızın da bu sürecin içinde olması önemli. Her şeyden önce bu bizim insanımız için yapmamız gereken ve bu yüzden uyguladığımız konulardır ” dedi.

Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak ise, temel hak ve hürriyetlerin gelişmesi konusunun Türkiye’nin uzun yıllardan beri uğraştığı konulardan olduğunu belirterek, “AB müktesebatının ülkemizde uygulanması ve buna uygun hale getirilmesi, hukukun üstünlüğü yolunda Türkiye’yi uygun yerlere taşıyacaktır. AB yolunda ilerlemek, ülkemizdeki birçok sorunu çözüp Türkiye’nin önünü açacaktır” dedi.

Programın destekçilerinden İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliğinin İnsan Hakları Uzmanı Nadiye Haşmi de, çok önem verdikleri eğitim toplantılarının üçüncüsünü Şanlıurfa’da yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Nadiye Haşmi, İngiltere’nin, Türkiye’nin AB üyeliğine geçişini desteklediğinin altını çizerek, “Güçlü ekonomi, başarılı siyaset için Türkiye’nin AB’ye üyeliği çok önemli. Üyelik yolunda çok emin adımlarla yürüyen Türkiye’ye destek olmaya devam edeceğiz. Yargı ve temel haklara ilişkin kapsamlı projeyle, Türkiye’nin 23. Fasılda ilerleme kaydetmesine ve bu fasıldaki yargı reformuna katkıda bulunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.