banner2

Son valiler kararnamesi ile Şanlıurfa valiliğine atanan Manisa eski valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa’da göreve başlaması  bir hafta aştı.
Yeni vali gelir gelmez birçok sorunu kucağında buldu.
Özellikle acil çözüm bekleyen sorunların başında susuz köyler, yolu kağıt üzerinde yapılmış gösterilse de yolu olmayan köyler ve bence en önemlisi köylerin imar durumu. Zira bu konu ile ilgili olarak geçmişte de bir yazı yazmıştım ama yetkililerden hiçbir ses çıkmadı. Bugün köylerde çıkan birçok kavga ve hatta ölümlerin nedeni bu köylünün insafına bırakılmış imar serbestiyesidir.
Vali Güvenç ilk haftasını “hoş geldin” ziyaretleri ile bitirdi.
Ama keşke ziyarete giden Sivil Toplum kuruluşları yanlarında tespit ettikleri Şanlıurfa sorunlarını bir dosya halinde valiye sunabilselerdi. Bu yeni valimizin de Şanlıurfa sorunlarına daha erken vakıf olma imkânı da sağlardı. Ve hatta sorunlarla birlikte varsa bir çözüm önerileri onları da sunsalardı. Ama nerede bizde o STK’lar!..
Zaten Şanlıurfa’nın da mega köy olmasının nedenlerinin başında da bu gelmiyor mu? STK’lar, özel ve tüzel kişiler hep kişisel sorunlarının çözümü için çaba sarf ederler. Kimse memleket için, toplum için sorun tespit etmez ve çözüm önerileri sunmaz!.. (gerçi sunsa da dikkate alan idareci olmaz ya… biz bize benzeriz)
Yeni Vali’nin Kahramanmaraşlı olması ve ilk açıklamasında; Devlet ile Milleti kaynaştıracağını söylemesi bazı kesimler tarafından “milliyetçidir” dedikodusuna neden oldu.
AK Parti Maraş Milletvekili ile kardeş olması ise elindeki medya gücünü bir silah gibi Şanlıurfalılara doğrultan medya kuruluşları tarafından “AK Parti’nin valisidir” eleştirilerine neden oldu.
Biz önyargıları bir kenara bırakarak Vali Güvenç’in icraatlarına bakalım. Peşin hükümlü olmayalım.
Burada Şanlıurfa Medyası ile ilgili olarak bir parantez açmak isterim. Şanlıurfa halkı hep sağ ve muhafazakâr görüşü benimser. Yani dindar bir halktır. Ama nedense o halkın sesi olmaya aday medyada hiç böyle bir hassasiyet yok. O yüzdendir ki halk çok fazla yerel medyaya güvenmez. Medya da zaten halka çok fazla ihtiyaç duymaz. Çarkını döndürecek kadar ilan alması onlara yetiyor. Bir de siyasilerden  20’likler kopardılar mı değme keyiflerine!..
VALİYE DANIŞMAN GEREK!
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç kime danışacağını çok iyi seçmeli. Danışmanları taassupçu olmamalı. İleri ve engin görüşlü olmasına dikkat etmeli.
Bu hem onun için hem de Şanlıurfa için çok önemli!..
Yazımı bir hikâye ile bağlamaya çalışayım.
Hikâye bu ya; vakti zamanında bir BEY varmış. Bu BEY’in 3 tane de hizmetçisi varmış. Bunlardan 2’sine 10’ar altın ücret verirken, birisine 30 altın ücret veriyormuş.
Bir gün bu duruma vakıf olan BEY’in dostu; “neden çalışanlar arasında ayrım yapıyor, ücretleri verirken adil davranmıyorsun?” demiş.
BEY nedenini açıklamak için o sırada onlara biraz mesafede bir göçer geçiyormuş. Bey, 10 altın ücret verdiği hizmetçilerinden birini çağırmış demiş ki; “git bak bu göçerin sürüsü kaç koyundan oluşuyor” demiş. Hizmetçi verilen emri acele ile yerine getirmiş ve sayıları öğrenmiş gelmiş.
Sıra ikinci 10 altın alan hizmetçiye gelmiş. Bey ona da; “git bak bu göçer ne tarafa gidecek” demiş. İkinci hizmetçi de gitmiş göçerin ne tarafa gideceğini öğrenmiş gelmiş Bey’ine söylemiş.
Sıra 30 altın alan üçüncü hizmetçiye gelmiş. Bey ona da; “git bak bu göçer ne taraftan gelmiş” demiş. 30 altın alan hizmetçi acele ile gidip geliş. Bey’ine rapor vermiş; “ bu göçer kuzeyden geliyor güneye gidecek. Sürüsünde şu kadar küçük, şu kadar büyük baş var. Küçükbaşların rengi şu. Şu kadar merkep ve köpekleri var. Şu kadar da çobanları var. Çobanların yaşları da şöyle” diye göçerlerde bulunan her şeyi sıralamış.
Bey dostuna dönerek; “neden ayrı ücret verdiğimi anladın mı? Ne kadar adil davrandığımı gördün mü” demiş.
Kısadan hisse!..
herkes payına düşeni alsın!..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.