Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı yaklaşık 200 haneli Fırat nehrine bitişik Uluyazı köyünde halk su sorun yaşıyor.
Fırat nehrinin tam dibinde yer almasına karşılık temizlik için su bulmakta zorlanan köy halkı, durum karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. Daha önceleri günde iki saat akan su son günlerde iki günde bir ancak akıyor. Tüm köyde olduğu gibi köy camisi de su sorunundan nasibini almış durumda. İbadet etmek için camiye gelen insanlar susuzluktan dolayı tuvaletleri kullanmadığı gibi abdest alamıyorlar.
Yaşanan su sorunun çözülmesini isteyen Uluyazı Camii İmamı Bedri Yıldırım, yaşanan mağduriyeti İLKHA’ya anlattı.
Köye atanırken böyle bir durum beklemediğini ifade eden Yıldırım, “Yaklaşık dört yıla girdi köydeki görevim. Geldiğimiz ilk günden beri su sıkıntısıyla karşılaştık. Aslında biz böyle bir şeyle karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk. Köy yerlerinde illaki altı veya on saat su olur diyorduk. Hiç yoksa su kuyuları vardır diye düşünüyorduk. Fakat gelip baktığımızda sadece 24 saatten ancak 2 saat su bulabiliyoruz. Bu durum, geldiğimiz günden beri böyle. Hatta son iki ay içinde bir gün su var bir gün yok o da su gelen birinci gün de ancak iki saat su var.” ifadelerini kullandı.
Hilvan ilçesine giden şebeke suyundan su almak istediklerini ancak gerekli altyapının olmamasından dolayı bunu yapamadıklarını belirten Yıldırım, komşuların kuyusundan kova veya tankerle suyu temin etmeye çalıştıklarını söyledi.
"Gelen sudan da koku geliyor"
Yeni kurulan şebekeden gelen suyun balık koktuğunu ileri süren Yıldırım, “Bir de şu andaki sıkıntı, Fırat’tan akan sular kokuyor. Arıtmanın çalışmadığı bilgisini alıyoruz. Fırat’a konulan borulardan su arıtılmadan geliyor. Bizde depoyu doldurduğumuz suyu elimize alıp kokluyoruz su resmen kokuyor. Biz arıtmanın kurulduğunu biliyoruz fakat şu anda sıkıntı nedir arızalı mı, sistem mi tam kurulmamış tam olarak onu bilmiyoruz. Fırat’ın suyu eğer arıtılmazsa bakteriler oluşabilir, çocuklarda türlü hastalıklar meydana gelebilir.” diye konuştu. (Ramazan Şefkatli-İLKHA)