banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı

Şanlıurfa TEMA Vakfı'ndan Dünya Su Günü mesajı

Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında Dünya Su Günü olarak ilan edilen 22 Mart tarihinde, her yıl farklı bir tema ile su konusuna dikkat çekiliyor. Son yıllardaki temalar “Atıksu”, “Su İçin Doğa”, “Su ve İstihdam”, “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma” gibi başlıklardan oluşuyor. 2019 yılının teması ise “Herkes İçin Su: Kimse Geride Kalmasın” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler’in 2030 sürdürülebilir kalkınma ajandasında, temiz suya erişimin, tüm insanlar için koşulsuz olarak sağlanması gereken en temel yaşamsal hak olması hedefleniyor.

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü İşbirliği ile Dünya Su Günü Etkinliği Kapsamında İlimizde Eyyübiye Türk – Kuveyt Kardeşlik İmam Hatip Okulunda “Yaşam kaynağımız: Su” Konulu Konferans verildi. Prof.Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN “22 Mart 2022 Günü vermek istediğimiz Konferansı geçen yaşanan Sel Felaketi nedeniyle 30 Mart 2023 Günü verdik. Konferansımızda Dünyada ve Ülkemizdeki su varlığımızı, suyun sektörel kullanımını, suyun önemini ve su tasarrufu için yapılması gerekenleri vurguladık. Ekonominin tarımla orantılı olduğu gerçeğini gördüğümüz günümüzde halen toprak ve su kaynaklarının kontrolsüz kullanılması geleceğe verilen en büyük zarardır. Unutulmamalıdır ki doğa bize atalarımızdan geleceğimiz çocuklarımıza emanettir. Bunu unutmamalı ve su tasarrufuna önem vermediğimiz takdirde geleceğimizin değişen iklim koşullarıyla daha da kötüleşebileceği mümkündür.

Ülkemize gelecek olursak, yılda ortalama yağış kaynaklı 643 mm ile Yıllık Yağış Miktarı: 501 milyar m3/yıl, Kullanılabilir Yüzey suyu: 98 milyar m3/yıl, Yer Altı Su Potansiyeli: 14 milyar m3/yıl ve Kullanabilir Toplam Su Potansiyelimiz 112 milyar m3/yıl dır. Bu suyun %74’ü tarım, % 11’i sanayi ve %15’i içme - kullanma suyu olarak kullanılıyor. Tarım sektöründen sağlanacak %1 lik tasarruf, Sanayi sektöründe %6.6 ya İçme ve kullanmada ise %4.9 a karşılık geliyor.

O yüzden Su tasarrufu her alanda olmalı ve en fazla tarımda yapılmalıdır!!!

Dünyayı, Ülkemizi ve İlimizi çok seviyoruz ama gittikçe azalan su – toprak potansiyelimiz konusunda hiçbir şey yapmıyoruz.

Bunun hesabını ve bedelini 1 kaç dakika içimizden düşünelim mi?” dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.