banner2

Taziye arapça bir kelime olup,Türkçe'de başsağlığı dilemektir. Ölüm insanın dünyadan firakı ayrılışıdır. Ahirete visaldır sevdiklerine kavuşmadır.
Vefat edenin yakınlana başsağlığı dilemek, sabır telkin etmek, vefat edene affı için duada bulunmak hem müslümanın müslüman üzerindeki hakkını ifa etmek hemde insani bir görevdir. Bir Sünneti de yerine getirmektir.
Teknoloji Asrında taziyeler hem yakın hem uzaktır. Bir telefon veya mesajla taziyeler olduğu gibi, arabayla veya yaya olarak taziye mekanlarına gidilmektedir.Taziyelerde genellikle Kuran'ı kerimler okunur ki, vefat eden için büyük bir sevaptır. Okunan Kuran'ı kerimin meali bir kaç ayet bir kaç hadis bir kaç kelamı kibar taziyede bulunan cemaata anlatılsa sevabı daha ziyade olur.

Taziyeler eskiden evlerde olurdu. Şimdi her köyde mahallede birer taziye evleri yapılmış taziye evlerinin azda olsa külfeti olduğu için karşılığı taziye sahibinden bir ücret alınıyor. Bu ücret geçim harcı, gelir aşkı, fahiş olursa haksız bir kazançtır.

Taziyelerde okunan aşırlar, sohbetler uzun olmamalı dinleyenleri bıktırmamalı.Taziyelerde külfetli yemekler veriliyorki bu yemeği taziye sahibi veriyorsa caiz değildir. Akraba dost gelen misafirlere yemek ikramın da bulunuyor,taziye sahibine külfet değilse bir beis yoktur.

Taziyeler üç gündür. Uzak yerlerden Akraba dost geç kalmış gelecekse taziye günleri uzatılabilir. Hastalık tabi afetler, korkulu başka nedenler olursa taziye yapılmayabilir. Ölü için 40.52 gün diye bir adet yoktur.
Ölmüşler için her zaman dua yapılır dua zamana bağlı değildir. Kutsal günlerde kabirleri ziyaret etmek adaptandır sevaptır. Kabirlerden ibret almaktır. Ölen için telkin okumak bir duadır.
Ölü defin edildikten sonra salih bir insanın biraz kabir başında bulunması dua etmesi tavsiye edilmiştir.
Dünya perestlik bizleri hem ölü hemde dirilerden uzaklaştırmıştır. Boşuna denmemiş "BİR BİRİMİZİ SORABİLMEK İÇİN, EVDEN CENAZENİN ÇIKMASIMI LAZIM." Bu ifade resmimizi ifade ediyor.
Sevgililer günümüz her zaman ölmüşlerimize duamız olsun. Taziye denilince vefat edenler akla gelir. Vefat eden vasiyet etmişse varlığının 3%1 ni va siyeyet edebilir. Vasiyet etmemişse varislerin vicdan cüzdanına kalmış.Ölenin borçları varsa varislerce ödenir.

Mezarlar bazen israflı yapılıyor. Mezar sade, ortası boş top raklı yeşillikli olması ölenin lehinedir. Mezarın üstü kesinlikle beton olmamalıdır. Mezarlar ayakla basılmaz kim bunu yaparsa sağ yatanı basmak incitmek gibidir.

Kabristanın yanından geçerken fatiha ihlas okumak ölmüşlere bir rahmet yağmurudur. Evdede her an her yerde de ölüler için dua edilir. Ruhlarına bağışlanır. Yeni nesil sözde modernizm kurbanları bu yazdıklarıma dudak bükebilir. Kadim bedel ödemiş mürekkep yalamış gerçek alimlerimizin eserleri pusula gibi elimizde, mevla bizi şaşırmasın tüm ölmüşlerimize rahmet eylesin.

Ecelden kurtuluş yoktur. Taziyelerimiz sünnete göre olsun.Vesselam....

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.