banner2



Geçen Cumartesi günü (10 Kasım 2012) Ceylanpınar’a gitmiştim. Orada hem mültecilerle hem de sınırda, mülteci durumuna düşmüş üst düzeydeki bazı muhalif liderlerle görüşme imkânım oldu. Muhalifler, yüzlerindeki tedirginliğe rağmen Suriye’ni geleceği hakkında pek umutlu görünüyorlar. Bu sevindirici bir şey doğrusu… Onlardan bunu beklerdim zaten. Ancak sıkıntı, keder ve tereddütleri de vardı. Suriye’nin büyük kentlerinden olan ve Ceylanpınar’ın karşısında yer alan Hasekî müftüsüyle görüştüm. Kendisi ve ailesinden bazıları İstanbul’daki bir akrabasının yanına yerleşmişler. O da İstanbul’dan Ceylanpınar’a gelmiş, oradaki mültecilere moral desteği vermeye çalışıyordu.

Herkes Türkiye Cumhuriyetinin büyüklüğüne ve civanmertliğine inanmış ve Türk halkından çok şeyler bekliyorlar. Birçoklarının ifadesi aynen şöyle: “Biz Türkiye’nin bu kadar büyük olduğunu bilmiyorduk. Siz her türlü övgüye layık bir devletsiniz. Türkiye Başbakanı da her türlü övgüyü hak eden bir liderdir.” Ancak Türkiye’ye gelenlerin içinde hala Suriye lideri Esad’ın ajanlığını yapanlar da vardır. Bazıları da, Kürtlerin Türkiye’de muhtariyet elde edecekleri zamana umutlarını bağlamışlar. Fakat Türkiye bütün bunların farkında olarak kendisine yakışan mihmandarlığı yapıyor. Ceylanpınar halkı da devletten önce davranarak akraba ve yakınlarına evlerini açmışlar.

Ancak Türkiye’nin tüm iyi niyetli çabalarına ve Uluslararası kamuoyunun cılız da olsa Suriye muhalefetine verdiği desteğe rağmen, katliamın devam edeceği endişesini taşıyorum. Cılız bir destek diyorum; çünkü Suriyeli muhalifler, geçen Pazar günü Katar'ın başkenti Doha'da Suriye Devrimi ve Muhalefeti Güçleri Koalisyonu adlı yeni bir çatı örgütü kurmuştu. Fransa, yeni oluşturulan Suriye muhalefeti koalisyonunu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıyan ilk Batılı güç oldu. Duyuru, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından televizyonda yayımlanan bir basın toplantısında yapıldı. Hollande, muhalifleri silahlandırma konusunu da değerlendireceklerini belirtti. Ancak Hollande, "silahların nereye gittiği açıkça belli olmadan" bunu yapmaycaklarını söyledi. ABD ve İngiltere de koalisyona destek vermişti. Ancak bu iki ülke de, koalisyonu bir tür sürgündeki hükümet gibi tanımadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ülkesinin Suriyeli muhaliflerin koalisyonunu Suriye halkının 'meşru bir temsilcisi' olarak tanıdıklarını belirtti. Toner, "Şu anda siyasi geçiş dönemi için hazırlanacak bir yapı var. Ama hala, yardımlarımızın doğru yerlere ulaştığına emin olmamızı sağlayacak teknik komitelerin kurulmasını bekliyoruz" dedi.

Görüldüğü gibi gerek Fransa’nın, gerek ABD ve İngiltere’nin ve diğer Arap ülkelerinin mali ve askeri destekleri çok cılızdır. Batılılar, gönderilecek para ve silahların el-Kaide’ye gideceği endişesini taşıyorlar. Türkiye’nin çok önem verdiği Amerikan seçimleri de başarıyla sona erdi. Ancak Obama’nın ABD seçimini ikinci kez kazanmış olması kimseyi sevindirmesin. Çünkü ikinci dönem seçilen kişiler, son dönemleri olduğu için daha rahat bir başkanlık dönemi yaşıyorlar. Üstelik ABD’nin son altı aydaki hareketlerine bakılırsa Ortadoğu’yu gözden çıkarmışa benziyor. Sanki daha çok Asya ve güneydoğu Asya ülkelerine önem vereceği intibaını veriyor. Çünkü ABD için Suriye konusu, İsrail ve İran ilişkilerine endeksli sayılmaktadır. Yani şu andaki durum mu İsrail için iyi, yoksa Esad sonrası dönem mi daha iyi? ABD bunun hesabını yapıyor. Suriye halkı katliama uğramış, Türkiye zarar ediyor… Bunların hiç birisinin önemi yok ABD için…

Öyle görünüyor ki, Beşşar Himar (Aslında Esed ailesinin asıl ünvanları Beytu’l-Cahş=Himar=Eşek şeklinde iken, bunu Beytu’l-Esed=Aslan şekline çevirmişler. Bu husus, Suriye’de herkes tarafından bilinir.) liderliğindeki Nusayrî katiller daha çok katliamlar yapacaklar. 60 yıldır, azınlığın çoğunluğa tahakkümü şeklinde sürdürülen Suriye Nusayrî liderliği, artık azınlığın çoğunluğa yönelik katliamlarıyla gündeme gelmektedir. Görülüyor ki, su kendi mecrasında aktığı gibi, bütün zındıka hareketleri de birleşiyorlar. İşte İslam kardeşliğinden ve şeraitten dem vuran İran’ın katliamlara karşı takındığı tavır ortada… (FE SEYEKFİKEHUMULLAH…)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.