banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Balıklıgöl kent Karaköprü Aşağı Koçlu Martin Vitik

Eski bakan Necmettin Cevheri hayatını kaybetti

Şanlıurfa'da 7 dönem milletvekilliği, Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Devlet Bakanlıkları ve Başbakanlık vekilliği görevlerinde bulunan Necmettin Cevheri hayatını kaybetti.

Cevheri'nin cenaze ve taziye bilgilerinin önümüzdeki saatlerde belli olacağı öğrenildi.

NECMETTİN CEVHERİ KİMDİR?

Necmettin Cevheri 1930, Şanlıurfa, Türkiye) Türk siyasetçi.

Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Serbest Avukatlık, Çiftçilik, 2. (XIII.), 3. (XIV.), 4. (XV.), 5. (XVI.), 19. , 20. ve 21. Dönem Şanlıurfa Milletvekilliği ile Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köyişleri, Devlet Bakanlıkları, Başbakan Vekilliği görevlerinde bulundu. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Babası, Hacı Ömer Cevheri Kurtuluş Savaşı'nda Urfa'nın düşman işgalinden kurtarılmasında çok önemli rol aldı. Bu sebeple Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası'na hak kazandı. 1965'te Demokrat Parti’den Urfa milletvekili seçildi. Annesi Fatma Cevheri'dir. Oğlu İbrahim Cevher Cevheri 20. (XX.) Dönem Adana milletvekilliği yaptığından tarihte bir ilk olarak baba ve oğul aynı dönemlerde milletvekilliği yaptı.Yeğeni Sabahattin Cevheri XXII. ve XXIII. Dönem Şanlıurfa Milletvekilliği yaptı. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Çiftçi, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan. 1930, Şanlıurfa doğumlu. Şeyhanlıoğlu aşiretindendir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek avukatlık yapmaya başladı. Hukukçuluk mesleğinin yanı sıra çiftçilikle de uğraştı. 1965 ve 1969 seçimlerinde Adalet Partisi (AP) listesinden Şanlıurfa Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne girdi.

Necmettin Cevheri, İkinci (1969-70) ve Üçüncü (1970-71) Süleyman Demirel hükümetlerinde Turizm ve Tanıtma bakanlığı yaptı. 1990 ve 1995 genel seçimlerinde de Doğru Yol Partisi (DYP) listesinde Şanlıurfa Milletvekili seçilerek Süleyman Demirel Hükümetinde Adalet Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tansu Çiller Hükümetinde Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. (RHA Ajans)

Anahtar Kelimeler:
Necmettin Cevheri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.